Home Vesti Pogledajte kako je bilo na tribini “Žene žive i na selu” u...

Pogledajte kako je bilo na tribini “Žene žive i na selu” u Sremskoj Mitrovici

1069
0

Sedma po redu tribina u 2019. godini u okviru projekta “Žene žive i na selu”, održana je, 15. juna, u Centru za osnaživanje u Sremskoj Mitrovici.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili: Robert Čoban, direktor Color Press Grupe; Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Prof. dr Ranko Raičević, predsednik društva neurologa i Nadežda Satarić, rukovodilac Udruženje gradjana ” Snaga prijateljstva ” – Amity.

U sklopu tribine, obeležen je i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima, pod sloganom „Nasilje NE – međugeneracijska solidarnost DA!“. 

Podaci pokazuju da su u porodičnom nasilju u 2018. godini ubijene 33 žene, od kojih su njih devet bile starije. Ubice su u pet slučajeva bila njihova deca, u dva slučaja unuci, u dva slučaja bračni partneri, a u većini slučajeva, službama sistema zaštite žrtve nisu ranije prijavljivale nasilje, iako su ga trpele.

U sklopu tribine dr Biljana Stojković, viša savetnica u Sektoru za antidiskriminacionu politiku i unapredđenje rodne ravnopravnosti, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvorila je izložbu portreta 20 najznačajnijih žena Srbije.

Nakon toga usledila je panel diskusija na kojoj su o položaju i životu žena na selu govorili: Draginja Benežan, selo Pavlovci; Ljiljana Čolić, selo Mali Radinci; Smiljana Dakić, selo Mali Radinci; Mirjana Teodorović, selo Laćarak i Dragana Tomić Pilipović, selo Vrmdža.

Kampanja “Žene žive i na selu”, čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je simbolično 8. marta 2019. godine statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ova kampanja sprovodi se pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Centra za lokalnu demokratiju i Pošte Srbije. 

O čemu se sve na tribini govorilo pogledajte na video snimcima u nastavku: