Home Vesti Predstavljen projekat “Niste sami”: U očuvanju mentalnog zdravlja najvažnija podrška društva

Predstavljen projekat “Niste sami”: U očuvanju mentalnog zdravlja najvažnija podrška društva

1521
0

Za izgradnju tolerantnijeg društva neophodno je da se razvija svest da oni koji se razlikuju nisu manje vredni, rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na otvaranju koneferencije povodom početka projekta “Niste sami” koji ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom.

Maja Gojković navodi da ukoliko kao društvo želimo suštinski da se bavimo unapređenjem mentalnog zdravlja mladih, je neophodno da im se pošalje poruka da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja.

Neophodno je da im pošaljemo poruku, kroz sistem obrazovanja, medije i sve one kanale komunikacije koji su im bliski, da su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog funkcionisanja i da nema ničega sramotnog u teškoćama koje su u vezi sa mentalnim zdravljem“, navela je Gojkovićeva.

Poručila je da razgovor sa stručnim licem ne treba da predstavlja nikakav bauk i u 21. veku ne bi smelo da se razlikuje od odlaska kod bilo kog drugog lekara.

Dužnost i obaveza i države i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja je da sa velikom pažnjom i odgovornošću pristupa rešavanju problema posebno osetljivih grupa koje se zbog svog stanja osećaju usamljeno, izopšteno i ranjivo, izjavio je ministar Zoran Đorđević.

Sve te ljude moramo prepoznati i učiniti sve da pokažemo da su oni sastavni deo našeg društva kojima se daje šansa i mogućnost da se shodno svojim mogućnostima uključe u normalne uslove rada zajednice kojoj pripadaju“, rekao je Đorđević.

Nije sramota biti slab i tražiti oslonac, niti je sramota tražiti stručnu pomoć i podršku, jer su problemi mentalnog zdravlja sastavni deo ljudskog života, napomenula je ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović na predstavljanju projekta.

Stigmatizacija, ružno obeležavanje onog ko ima problem duše, naša je realnost“, upozorila je Đukić Dejanović i dodala da svaki građanin mora da zna da takvi ljudi mogu biti korisni članovi društva u okviru svojih potencijala, ako se njihovi problemi minimizuju zahvaljujići redovnoj terapiji ili psihološkoj podršci stručnjaka.

Ministarka je ukazala da do 2030. godine, zahvaljujići implementaciji ciljeva iz Agende 2030 UN, nijedan čovek, pa ni onaj sa posebnim potrebama, ne sme da ostane iza kolone.

Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, naveo je da je ideja o projektu “Niste sami” proizašla upravo iz iskustava koje smo svi imali ili videli kada je u pitanju diskriminacija osoba sa mentalnim obolenjima ili invaliditetom. Čoban se zahvalio predsednici Narodne skupštine Republike Srbije, ministru Đorđeviću, ambasadorki Izraela, Unicefu i svim partnerima projektima što su bez imalo razmišljanja podržali ovako važan projekat.

Na predstavljanju projekta, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine i u saradnji sa Unicefom i Ministarstvom za socijalna pitanja, govorili su i ambasadorka Izraela , Alona Fišer Kam i Severine Leonardi, zamenica direktorke Unicefa u Srbiji i partneri na projektu: Abhaj Parnekar, direktor franšize kompanije Coca-Cola u Srbiji, Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekom Srbije i Ronald Zeliger, generalni direktor Hemofarma i potpredsednik Štada grupe.

Nakon uvodnih obraćanja usledila je panel diskusija koju je moderirala Ivona Fuštić, Studio B, a njeni sagovornici su bili: Pukovnik prof. dr Ranko Raičević, lekar, Jelena Sužnjević, studentkinja, Dobrila Stanković, OPENS i Timea Bodiš, SOS linija centra Srce.

Projekat “Niste sami” se sprovodi pod pokroviteljstvom predsednice Narodne Skupštine, Unicefa-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.