Home Vesti PRISTUPAČNA BUDUĆNOST: Maja Gojković – Ključni problemi osoba sa invaliditetom isključenost iz...

PRISTUPAČNA BUDUĆNOST: Maja Gojković – Ključni problemi osoba sa invaliditetom isključenost iz društva i nezaposlenost

1036
0

„Mеđunarodni dan osoba sa invaliditеtom“ u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sеktora za zaštitu osoba sa invaliditеtom obеlеžen je danas u Narodnoj Skupštini Rеpublikе Srbijе.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili Maja Gojković prеdsеdnica Narodnе Skupštinе Rеpublikе Srbijе, Zoran Đorđеvić ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Žеljko Ćirković rеprеzеntativac Rеpublikе Srbijе u košarci u kolicima i Robеrt Čoban prеdsеdnik „Color Media Communications“ i organizator izložbe „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“.

– U Srbiji oko 800.000 ljudi živi sa nekim invaliditetom, a njihovi ključni problemi su isključenost iz društva, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti – rekla je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i dodala da je u proteklom periodu ostvaren i određeni napredak što se tiče njihovog položaja.

Gojković je na skupu “Pristupačna budućnost” u parlamentu, uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, istakla da je važno da se pokaže spremnost čitavog društva, da se zajedno radi na ukidanju barijera i da se otvore vrata za potpuno uključenje osoba sa invaliditetom.

Istakla je, da su pored fizičkih, najupornija prepereka za osobe sa invaliditetom stereotipi građana o njima.

– U osobama sa invaliditetom treba da gledamo jednako posvećene građane koji mogu da daju svoj doprinos razvoju društva – rekla je Gojković.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je položaj osoba sa invaliditetom u poslednje tri godine, od kada je na položaju ministra, dosta unapređen, ali da „to nije dovoljno“.

– Pred nama je dosta izazova i moramo da kroz kontinuirane sastanke sa savezima da utvrdimo šta su potrebe osoba sa invaliditetom da bi se popravio njihov položaj, a sigurno je najveći problem nezaposlenost – rekao je Đorđević i dodao da se „moraju iskoreniti svi oblici diskriminacije osoba sa invaliditetom“.

Dodao je da je ove godine zaposleno 5.769 osoba sa invaliditetom, a da na posao čeka njih 12.850.

Istakao je da je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ministarstvo za rad izdvaja godišnje 550 miliona dinara, a Nacionalan služba zapošljavanja 1,7 milijardi, kao i da će sledeće godine biti pripremljen program za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju.

Podsetio je da je u proteklom periodu dosta urađeno da bi se obezbedili fizički prilazi ustanovama i da je na Arhitektonskom fakultetu uveden predmet pristupačnost pa se nada da će sve zgrade koje su u budućnosti budu gradile imati prilaze za osobe sa invaliditetom.

Đorđević je rekao da su ozvučeni sajtovi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i Ministarstva za rad i da je uvedeno Brajevo pismo za slepe osobe za rešenja PIO fonda.

Izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Ivanka Jovanović rekla je da osobe sa invaliditetom predstavljaju jednu od najviše marginalizovanih grupa.

– Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa brojnim preprekama, predrasudama, diskrimacijom, lošim socio-ekonomskim položajem. Trenutno radimo na novoj strategiji za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, ali i dalje moramo raditi na rešavanju svih otvorenih pitanja iz oblasti obrazovanja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva, smanjenja diskriminacije – rekla je Jovanović.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja, proglašena od strane Ujedinjenih nacija glasi “Pristupačna budućnost”, a nakon uvodnih obraćanja u holu Narodnе Skupštinе u saradnji sa „Color Media Communications“ organizovana je i izložba „Osobе sa invaliditеtom kojе su mеnjalе svеt”,  na kojoj su izložene fotografije sa tekstom o životu tih osoba među kojima su Nik Vujičić, Stiven Hoking, Frida Kalo, Rej Čarls i mnogi drugi.

Ovom prilikom o životu i svakodnevnim izazovima osoba sa invaliditetom u Srbiji govorili su i: Milanka Jevtović Vukojičić, predsednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i Jasmina Karanac, predsednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Republike Srbije, a prisutnima su se obratili i: Biljana Barošević, v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: dr Suzana Paunović, v.d. direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije; mr Zoran Pašalić; zaštitnik građana; Milan M. Marković, šef Programa ljudskih prava i šef Tima UN za ljudska prava i Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom.

Projekat “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” sprovodi kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.