Home Konferencije #ProFemina2017: Smile break by Ivan Tomić

#ProFemina2017: Smile break by Ivan Tomić

1896
0

Kada, sledećeg utorka, na konferenciji “Pro-Femina 2017” u Mikser House-u, poželimo da se nasmejemo, da zaboravimo na ozbiljne teme, da sve okrenemo na žalu, na scenu će stupiti Ivan Tomić, glumac i stendapkomičar. Naravno, nismo ga pitali kako će izgledati “Smile break by Ivan Tomić”, već o…

Kada ste i kako odlučili da se bavite stand up-om?

– U jednom trenutku se nagomilalo scena, priča, razmišljanja za koja sam mislio da treba da budu na sceni, možda baš zato što je volim, pa mi je prirodno da se na njoj izražavam. Istovremeno sam osećao da taj materijal nije za pozorište, već pre za alternativne prostore. Tako je nastalo prvih desetak minuta stendapa “Čiča Tomićeva koliba”.

Da li je teže zasmejati ljude ili glumiti u pozorišnoj predstavi?

– I jedno i drugo ima svoje izazove. Pozorište je udobnije, ima infrastrukturu, garderobu, scenu, publiku koja je najčešće već dolazila. Kod stendapa je drugačije. Često pre nastupa nema mesta da se izdvojite i pripremite. Publika je uvek drugačija, neki su prvi put na stendapu, potrebno ima je vreme da shvate šta gledaju, žele da učestvuju… To su izazovi i lepote stendapa.

Da li se dešavalo da nekoj publici baš ništa nije smešno?

– Jednom se dogodilo. Bio je to korporativni nastup. Ljudi su organizovano došl, a kad ti firma organizuje zezanje reakcija publike više govori o atmosferi u firmi, nago o stendapu. Čak su se i oni kojima je bilo smešno, kikotali krišom kao u školi. Valjda je razredni u toj firmi strog. 🙂 Stendap nije samo to što izvodim na sceni, jer je za njega potrebna atmosfera da bi publika dobila maksimum.

Koje su vam omiljene stand up teme?

– Žena, deca i kredit.

Da li program, koji ćete da predstavite publici, „testirate“ na supruzi, prijateljima?

– Pomalo sa prijateljima, pomalo na društvenim mrežama, a najviše u susretu sa publikom. Ne zna se kako će neka fora da funkcioniše, dok se ne proradi sa publikom.

Čemu se vi smejete?

– Sebi i najbližima. Taj smeh je, naravno, dobronameran. Da bi bio smešan, čovek mora da je na ”mestu nevinosti”, odnosno da je otvoren i možda ranjiv.

Da li stand up ostavlja vremena za glumu?

– Glumim u svom matičnom pozorištu, u predstavama koje idu više od sto puta. Takođe, nedavno sam postavio ”Proizvod” Marka Rejvenhila kao nezavisan projekat. Partnerka mi je sjajna Milena Predić. Komad je veoma interesantan, a igraće se od sedmog aprila. Premijera je u Bitef teatru.

Najšira publika vas je upoznala kao voditelja „Bulevara“. Da li vam nedostaje taj tip posla, pa i popularanost koju donosi televizija?

– “Bulevar” je u jednom trenutku bio veoma gledan, tako da me i dalje prati popularnost i prepoznavanje. To mi prija, a i nedostaje mi takav posao. Dosta smo improvizovali, što je bilo veoma uzbudljivo, pogotovo kad bismo išli uživo. Bilo je nečeg subverzivnog u tom ”humoru iz zadnje klupe”.

Kompletan program i način prijave potražite OVDE.