Home Vesti Proglašeni pobednici konkursa u Gradskoj kući: Mirjana Mutuc je novosadski “Heroj ulice”

Proglašeni pobednici konkursa u Gradskoj kući: Mirjana Mutuc je novosadski “Heroj ulice”

1531
0

Izbor za „Heroja ulice“, koji su organizovali „Color Media Communications”, „Dnevnik“ i „Novosadska televizija”, a koji je bio otvoren od 1. oktobra do 15. decembra, završen je svečanim proglašenjem pobednika konkursa upriličenim juče u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Mirjana Mutuc, Novosađanka koja svake nedelje, zajedno sa svojim ćerkama Marijanom i Minom, sprema obroke za sedam socijalno ugroženih porodica, pobednica je konkursa „Heroj ulice“. Mirjana Mutuc je nedavno pokrenula i grupu na socijalnoj mreži Fejsbuk ,,Obrok za porodicu“ sa ciljem da poveže osobe koje bi kuvale onima kojima su obroci potrebni.

Novosađani su, putem Konkursa, imali priliku da prijave ljude iz svog okruženja koji čine dobra dela za sreću drugih, bave se nečim zanimljivim, brinu o starijima, životinjama, koji pomažu svojim sugrađanima i čine one sitne, ali važne stvari koje ulepšavaju život. Žiri koji su činili: Nada Vujović – glavna i odgovorna urednica lista “Dnevnik”; Saška Brzak – urednica “Novosadske Hronike”; Emilija Marić – direktorka “Novosadske televizije”; Predrag Vuletić – pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i – Nenad Pagonis – sportista imao je težak zadatak da među svim nominovanim kandidatima odabere pobednika. Na prijemu kod gradonačelnika svi prijavljeni su dobili simbolične nagrade i plakete, a pobednica konkursa osvojila je putovanje za dve osobe u Vrnjačku Banju.

“Videli smo samo deo heroja novosadskih ulica koji su mnogo toga uradili za zajednicu i milina je sa njima se družiti. Ovo je lepa priča iz Novog Sada, a u moru negativnih informacija i crnih hronika, i treba da istaknemo istinske heroje, i da se podsetimo na to da ovde žive dobri ljudi. Od nas zavisi kako će nam biti, a ovi su ljudi bili angažovani na brojnim poljima života i pomažući drugima učinili ga lepšim. Oni su uspešni jer ih deca i komšije poštuju, i tu je reč o nematerijalnim i neprolaznim vrednostima. Čestitam i organizatorima na inicijativi za ovakvu akciju, jer treba u centru pažnje javnosti da budu oni koje prepoznaju po dobru, i ja sam ponosan što živim u gradu u kojem žive tako dobri ljudi”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević na svečanosti održanoj u Gradskoj kući.

Još dvanaestoro Novosađana bilo je nominovano za ”Heroje ulice”, a među njima su predstavnici udruženja za zaštitu životinja ”Spans”, udruženja ”Čepom do osmeha”, ”Bute dobri”, organizacije ”Ugrip” koja je oranizovala veliko čišćenje Petrovaradinske tvrđave, potom Aleksandar Savanović za projekat ”Učim-znam-vredim”, muzičar, humanista i nastavnik Miodrag Miša Blizanac i Goran Bajšanski iz udruženja građana ”Novi Sad”.

”Heroj ulice” je i Miodrag Đukić sa Limana kojeg poštuju sva deca iz komšiluka, jer ih uči lepim manirima, organizuje sa njima razne akcije čišćenja, sakupljanja čepova od plastičnih flaša kako bi pomogli bolesnoj deci i drugo. Zahvalnica je uručena i Ljubici Ilišević, kako kažu, zvezdi vodilji Kluba žena u Futogu, kao i Draganu Šariću iz Ulice 1300 kaplara koji je realizovao brojne akcije namenjene deci. Plakete su takođe primili Ljubica Amidžić, slikarka koja je organizovala brojne likovne kolonije u vrtićima i školama i Ivica Avgustin-Civa iz Sportskog društva ”Ribolovac” koji godinama brine o Ribarcu, pokreće akcije čišćenja, razna druženja i događaje.

Akcija se na neki način naslanja na konkursNajlepša bašta Novog Sada“, koju su ovog proleća takođe organizovale pomenute medijske kuće.