Home Festivali Prvi festival mladih talenata u klasičnoj muzici “Franc List Fest” 6. oktobra...

Prvi festival mladih talenata u klasičnoj muzici “Franc List Fest” 6. oktobra u Kaštelu Ečka

1514
0

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Ečka“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečano otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, HBO Color Media Events, Udruženje poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications organizuju 6. oktobra ove godine prvi „Franc List Fest“, festival mladih talenata u klasičnoj muzici i vraća Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Mladi talenti u klasičnoj muzici (vokalna muzika, instrumentalna muzika i vokalno-instrumentalna muzika) nastupiće u Kaštelu Ečka, a festival je revijalnog karaktera i u njemu mogu da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona.

Učesnici mogu da se prijave na mejl: franzlisztfest@color.rs i tom prilikom dostave podatke o izvođaču (izvođačima), naziv dela koje žele da izvedu i kontakt telefon.

Na osnovu pristiglih prijava, žiri u sledećem sastavu objaviće program festivala:

Jovanka Višekruna, selektor
Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije
Aleksandar Stankov, direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu
Maja Alvanović, Piano City, Novi Sad
Dezső János, direktor Collegium Hungaricum, Beograd

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/