Home Vesti Šara Benjocki: Mi smo svi ovde kao jedna porodica, jer svi imamo...

Šara Benjocki: Mi smo svi ovde kao jedna porodica, jer svi imamo samo jedan interes, a to je da sačuvamo tradiciju

874
0

Peta tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održana je u subotu 3. jula u Sajanu, u opštini Kikinda, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive I na selu” ugostile vredne žene ovog malog banatskog mesta i približile nam njihov rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Razgovarali smo sa članicama Kulturno umetnickog društva “Adi Endre”, predstavnicama sajanskog ogranka Kolping društva Srbije i učesnicama žetelačkih svečanosti koje se tradicionalno organizuju u Sajanu.

Na tribini su učestvovali:

  • Klementina Zuberec, jedna od organizatora žetelačkih svečanosti
  • Abraham Ildiko, učesnica žetalačkih svečanosti
  • Ester Fekete, član žirija žetalačkih svečanosti
  • Šara Benjocki, predsednica KUD “Adi Endre”
  • Brigita Keri,  predsednica sajanskog ogranka Kolping društva Srbije
  • Monika Fekete, član Kolping društva u Sajanu

Šara Benjocki, predsednica KUD “Adi Endre” i jedna od organizatora žetelačkih svečanosti naglasila je da se ta manifestacija održava od 1996. godine.

“Mi smo svi ovde kao jedna porodica, jer svi imamo samo jedan interes, a to je da sačuvamo tradiciju i sve ono što je naše. Izuzetno mi je drago što imamo ekipe i iz Iđoša i Kikinde, koje nam pokažu šta je njihovo tradicionalno, jer ne samo da svaki narod ima svoje običaje nego i svako selo. Ovo je prilika da na jednom mestu vidimo i upoznamo više različitih običaja”, istakla je Šara.

Brigita Keri, predsednica sajanskog ogranka Kolping društva Srbije naglasila je da je osnovni cilj njihovog društva osnaživanje žena u ruralnoj sredini.

“2001. godine ovde u Sajanu je osnovan prvi Kolping centar u Srbiji. Mi osluškujemo potrebe naših meštanki i tek tada dobijamo ideje, kada čujemo čime žene žele da se bave, mi organizujemo određenu aktivnost ili kurs. Tako smo organizovali i kurs krojenja i šivenja i dobra stvar je što kada su žene završile taj kurs, dobile su sertifikate i mogle su da se zaposle u nekim gradovima npr. u Adi, Senti i drugim mestima. Na ovaj način smo osnažili žene, pošto znamo da ovde u Sajanu nema takvog posla”, naglasila je Brigita.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama  u Novom Žedniku,  Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine sa kampanjom “Žene žive i na selu” obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka, Elemir u u opštini Zrenjanin, Bukovac u opštini Petrovaradin i Bač u istoimenoj opštini.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS Osiguranja i POŠTE Srbije.