Home Vesti Šaul Ladani posetio Olimpijski komitet Srbije

Šaul Ladani posetio Olimpijski komitet Srbije

1103
0

Dvostruki Olimpijac, profesor emeritus na Ben-Gurion univerzitetu u Izraelu, svetski rekorder za prepešačenih 50 milja i nosilac Pjer de Kuberten medalje za izuzetan doprinos Olimpijskom pokretu, profesor Šaul Ladani, nakon 70 godina ponovo je u rodnom Beogradu.

Ladani je danas bio gost Olimpijskog komiteta Srbije gde ga je dočekao predsednik OKS-a, Božidar Maljković.

Nakon prijema, Ladani se družio sa predstavnicima OKS-a i Olimpijcima – nosiocima nacionalnih priznanja i dao intervju za emisiju “Olimpijski krugovi”.

Šaul Ladani rođen je u Beogradu 1936. godine. Preživeo je rušenje roditeljske kuće u bombardovanju Beograda 1941. godine i sa roditeljima pobegao u Mađarsku. Odveden u Bergen-Belsen koncentracioni logor 1944. godina i preživeo gasnu komoru koja se u tom trenutku pokvarila, a spasao se u “Kastnerovom vozu”. Četiri godine kasnije emigrirao je u Izrael, postao olimpijski šampion u brzom hodanju i maratonu, profesor univerziteta i autor stotine naučnih radova. Neverovatna životna priča i sudbina vodi ga do Olimpijskim igara u Minhenu 1972. godine kada je preživeo napad palestinskih terorista na njegov olimpijski tim tako što je iskočio kroz prozor.

Šaul Ladani će održati predavanje “Survival of the Holocaust and Struggle for Success” u petak, 20. aprila, od 12 časova na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Ladani će tokom posete Beogradu, koja je organizovana na inicijativu Roberta Čobana, predsednika Color Press Grupe i uz veliku pomoć Izraelske ambasade u Srbiji, učestvovati i na Beogradskom maratonu.