Home Festivali Španski ritmovi i ukusi juče na Trgu slobode: Danas nam svoju kuhinju...

Španski ritmovi i ukusi juče na Trgu slobode: Danas nam svoju kuhinju predstavlja Holandija!

2157
0

Španski ritmovi, flamenko koji izvode prelepe devojke i čuveni specijaliteti, očarali su juče Novi Sad.

_ADR2888

Juče smo na “Food Planet” obeležili dan Španije, a na početku programa prisutnima se obratio Enrike Kamaćo Garsija, direktor španskog kulturnog centra –  Instituta Servantes.

_ADR2903

Hvala “Food Planet” festivalu što je pozvao Španiju da je zajedno predstavimo. Španski kulturni centar otvoren je u Beogradu 2004. godine, danas postoji više od 80 centara širom sveta. Španski jezik je drugi jezik po broju maternjih govornika posle kineskog, drugi u međunarodnoj komunikaciji i drugi jezik na društvenim mrežama. U Novom Sadu imamo centar u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” gde se organizuju zvanični testovi. Kada govorimo o kulturi smatram da je neizostavno govoriti i o gastronomiji. Gaspaćo, koji ćemo večeras probati, i on je deo nematerijalnog kulturnog nasleđa UNESCO-a.

_ADR2945 _ADR3057 _ADR2956 _ADR3107 _ADR3120 _ADR3144

Nakon obraćanja gospodina Enrikea, publika je uživala u flamenku i zanosnim taktovima uživo, a za ovaj program je bila zaslužna flamenko grupa “La Sed Gitana”.

_ADR2821 _ADR2802

Publika je tokom ovog nastupa imala priliku da proba čuvene španske specijalitete koje je pripremio restoran “Arhiv” i njegova vlasnica Karmen Krivokapić.

Danas je u centru Novog Sada dan Holandije.

“Food Planet” događaj je privukao i pažnju Ambasade Kraljevine Holandije. U nedelji Poljoprivrednog sajma, građanima Novog Sada će se danas sa svojim kulinarskim specijalitetima od 18.00 – 19.00 časova na glavnom novosadskom Trgu predstaviti Kraljevina Holandija.

Degustaciju će otvoriti Ambasador Henk van den Dool, a tradicionalne i moderne holandske zalogaje će specijalno za ovu priliku pripremiti šef Sem Veldher. U okviru Food Planet holandskog predstavljanja posetioci će imati priliku i da uživaju u Heineken pivu, kao i da virtuelnim putem posete Holandiju.

Vidimo se na Trgu slobode od 18h!

Na Trgu slobode, nalazi se humanitarna kutija u koju možete ostaviti donaciju za lečenje devetogodišnje Teodore Vranješević koja boluje od teškog oblika malignog oboljenja, a za transplantaciju koštane srži u Frankfurtu potrebno je 350.000 evra. Većina novca je sakupljena, ali mi nastavljamo i dalje da pomažemo i Teodori i drugoj bolesnoj deci kojoj je potrebna pomoć. Čekamo vas na Trgu da zajedno budemo humani.

Generalni pokrovitelji festivala “Food Planet” su kompanija Nectar, kompanija Miele i pivara Heineken sa svojim brendovima.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, nakon veoma uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia, uz podršku Grada Novog Sada.

_ADR2875 _ADR3192 _ADR3093 _ADR2991 _ADR2929 _ADR3214