Home Festivali “Taste of Planet” – Koreja predstavila Novosađanima svoju kulturu i nacionalnu kuhinju

“Taste of Planet” – Koreja predstavila Novosađanima svoju kulturu i nacionalnu kuhinju

898
0

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizuje Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci će, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovati ceo svet a usput se i upoznati sa turističkom ponudom zemalja koje budu gosti našeg festivala.

Juče su nam se predstavili Pakistan i Slovačka, a danas smo bili u prilici da upoznamo Koreju i isprobamo kulinarske specijalitete ove zemlje.

Prisutnima se obratio ambasador Republike Koreje Nj. E. Čoe Hjong-čan, a potom je usledila izvedba koreografije plesnog studija “Frisky dance”, nakon čega se publici predstavio i “Tekvondo klub Olimp” iz Novog Sada.

Što se tiče korejske kuhinje osnovu svakog korejskog obroka čini pirinač. On se servira u činijici svakom ponaosob. Ponekad ga menjaju nudle, ali pirinač se jede mnogo češće.

Glavno jelo se obično stavlja na sredinu stola u velikoj posudi i deli se između porodice (prijatelja).

Ono što još karakteriše korejsku kuhinju jesu banchan ili prilozi. Uz svako jelo u činijicama se donosi mnogo priloga, a u restoranima se pojedeni prilozi dopunjuju besplatno. Od priloga se služi začinjeno povrće, umaci, meso, morski plodovi…

Ukus koji karakteriše korejsku kuhinju je definitivno ljuto – može se reći da stavljaju čili u skoro sve. Naravno, u restoranima je moguće naručiti različite nivoe ljutog.

Sve do 23. oktobra, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se preko 10 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.