Home Festivali “Taste of Planet” – Španija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

“Taste of Planet” – Španija predstavila kulturu i nacionalnu kuhinju

1425
0

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizuje Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci će, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovati ceo svet a usput se i upoznati sa turističkom ponudom zemalja koje budu gosti našeg festivala.

Novosađani su juče bili u prilici da se upoznaju sa španskom kuhinjom i uživaju i španskim muzičkim hitovima koje je izveo Damir Jazvin.

Mnogi su razlozi zašto je Španija uvek u samom vrhu najpopularnijih turističkih destinacija. Jedan od glavnih je svakako španska hrana i tradicija dobre, jednostavne španske kuhinje. Temperament Španaca, njihov entuzijazam i strast za životom kao i ljubav prema hrani umnogome su uticali da ova kuhinja bude prepoznatljiva i visoko kotirana u svetu.

Španska kuhinja delom potpada pod mediteransku kuhinju a delom se razlikuje od nje jer se u nekim, uglavnom unutrašnjim delovima Pirinejskog poluostrva, u većoj meri koriste meso i mesni proizvodi (šunke i kobasice). Jela se, uz ribu i morske delicije, piletinu ili neko drugo meso, mahom baziraju na pirinču, krompiru, paradajzu, paprici, leblebijama na jugu i pasulju na severu. I naravno, sve se priprema na maslinovom ulju a ukus najčešće poboljšavaju beli i crni luk, dimljena paprika ‘pimenton’, šafran i lorber.

Paelja je svakako jedno od najpoznatijih nacionalnihn jela Španije a Novosađani su bili u prilici da degustiraju upravo ovaj nacionalni specijalitet.

Sve do 23. oktobra, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se preko 10 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.