Home Vesti Tribina “Niste sami”: Aleksandar Plavšić, Centar “SRCE” – Važno je imati nekoga...

Tribina “Niste sami”: Aleksandar Plavšić, Centar “SRCE” – Važno je imati nekoga da vas ohrabri, ili prosto sasluša!

740
0

Treća tribina u ovoj godini u okviru kampanje “Niste sami” koja za cilj ima prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom, održana je 23. septembra u Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu.

Kampanja “Niste sami” počela je u oktobru 2018. godine, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Tokom te godine kampanja je realizovana u okviru šest tribina u šest gradova Srbije, dok je tokom 2019. godine održano ukupno 12 tribina.

U 2020. godini sa kampanjom “Niste sami” obilazili smo srednje skole i obraćali se direktno onima koji su ciljna grupa kampanje, a to su mladi ljudi, u ovom slučaju, srednjoškolci. Održali smo ukupno sedam tribina. Sa kampanjom nastavljamo i u 2021. godini.

Na tribini su se obratili:

  • Natalija Lazić, pozorišni producent, majka devojke sa autizmom,
  • Bojana Božić, dizajner odeće, tekstila i enterijera, poslednjih par godina uspešno se bori sa anksioznim poremećajem i depresijom
  • Aleksandar Plavšić, volonter Centra “Srce”

“Za autizam se vezuju razne predrasude, počev od toga da oni ne znaju da komuniciraju, pa do toga da nemaju imaginaciju, maštu i tako dalje, što naravno nije tačno. Jovana je devojka koja se uspešno bavi solo pevanjem, imala je i svoj solistički koncert, dobila je i godišnju nagradu Grada Beograda, što sve govori o tome, da bez obzira na problem sa kojim živi, a to je autizam ona može biti vrlo uspešna”, istakla je Natalija Lazić.

“Što se tiče mladih mislim da im nekako ta usamljenost i činjenica da nemaju kome da pričaju o svojim problemima, najteže pada. Mladi koji se javljaju u Centar “SRCE” uglavnom svoje probleme ne mogu da podele sa drugim osobama, jer često nailaze na nerazumevanje ili čak ismevanje, kada pokušaju nekome da se povere. Važno je imati nekoga ko može da vas ohrabri, ili prosto sasluša. Jer, samo dok pričamo o nekom problemu, često nam se javi i rešenje. Ne treba stvari držati u sebi”, ističe Aleksandar iz Centra “SRCE”.

Tribinu organizuju kompanija Color Media Communications i Udruženje za kulturu, turizam i medije Petrovaradin medija, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Grada Novog Sada – Gradske uprave za zdravstvo i kompanije Telekom Srbija.