Home Vesti Tribina “Niste sami” održana u Bačkoj Palanci

Tribina “Niste sami” održana u Bačkoj Palanci

1219
0

Nakon predstavljanja projekta “Niste sami” u Domu Narodne skupštine 11. oktobra, koji ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema mladim osobama sa problemima mentalnog zdravlja i invaliditetom, sledeća panel diskusija održana je u Bačkoj Palanci, u četvrtak 8. novembra, u Narodnoj biblioteci “Veljko Petrović”.

Veliki broj okupljenih građana i učenika, pozdravila je, ispred opštine Bačka Palanka, Maja Pilipović, Predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost, koja je napomenula koliko su ovakvi projekti važni, kao i na koji način Opština Bačka Palanka, pomaže osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

Biljana Barošević, ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pozvala je građane da se obrate Ministarstvu, predlože projekte, istaknu koje probleme imaju, jer za ovu oblast ima novca u budžetu i Ministarstvo i Vlada su spremni da u tome pomognu.

Robert Čoban, Predsednik Color Press Grupe, istakao je važnost ovih tribina u gradovima širom Srbije, najavio posetu Pirotu, Čačku, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima i napomenuo da će o ovim temama i problemima govoriti upravo osobe sa problemima mentalnog zdravlja, osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

O problemima sa kojima se susreću ove osobe, kao i rešenjima i prevazilaženjima problema, govorili su Pukovnik prof. Dr Ranko Raičević, Predsednik Društva neurologa, Jelena Jović, član Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama i Nataša Đurica, psiholog i psihoterapeut.

U panel diskusiji su učestvovali Jelena Sužnjević, Student i autorka FB stranice “Bipolar Desorder”, Dobrila Marković, Predstavnik OPENS-a, Timea Bodiš, Predstavnik SOS linije centra SRCE, Milena Kačavenda, roditelj deteta sa Daunovim sindromom, član udruženja MNRO, Jagoda Jatić, roditelj deteta sa cerebralnom paralizom, član udruženja MNRO i Borislava Perić Ranković, stonoteniserka i paraolimpijka.

Borislava Perić Ranković je istakla da se prema osobima sa mentalnim oboljenjima i invaliditetom treba odnositi upravo onako kako bi svako želeo da se prema njemu odnose, kao i da ove osobe treba pitati šta žele, koje potrebe imaju, šta im smeta i tako doći do odgovora šta društvo zajednički treba da uradi i promeni.

Projekat “Niste sami” će biti realizovan u okviru 6 tribina u 6 gradova Srbije – tokom oktobra, novembra i decembra ove godine. Sa kampanjom će se nastaviti i u 2019. godini, kao i godinama koje slede.

Naredna tribina će se održati u Novom Sadu, 16. novembra.

Na tribinama će govoriti lekari, predstavnici Unicefa, mladi ljudi sa problemima iz ovih oblasti, članovi njihovih porodica, poznate ličnosti i predstavnici kompanija koje su prijatelji projekta.

Projekat “Niste sami” su podržali: Narodna skupština Republike Srbije – kabinet predsednice Maje Gojković, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNICEF, Coca-Cola, MTS – Telekom Srbija i Hemofarm.

Sve aktivnosti projekta možete pratiti i na Fejsbuk stranici – Niste sami, kao i na Instagram profilu – @nistesami