Home Vesti Tribina “Žene žive i na selu” sutra u Aleksandrovu

Tribina “Žene žive i na selu” sutra u Aleksandrovu

698
0

Peta tribina “Žene žive i na selu” održaće se u petak 16. oktobra sa početkom u 12 h, u Aleksandrovu u opštini Nova Crnja, gde će nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostiti žene iz UŽ “Livađanke” i približiti nam rad i aktivnosti samog udruženja, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

“Livađanke” su poznate po jednoj međunarodnoj manifestaciji, jedinstvenoj u Banatu, za koju vlada veliko interesovanje a to je Kuglofijada.

Udruženje žena „Livađanke“ osnovano je 2014. godine. Alfa i omega udruženja je predsednica Ljubinka Ljupka Miškov.

Vredne članice Udruženja žena „Livađanke“ prenose svoje znanje mladim Aleksandrovčankama, kroz mnogobrojne dečije radionice na kojima ih uče da štrikaju, šiju, oslikavaju predmete i kuvaju.

Kampanja “Žene žive i na selu“ koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije. počela je 2019. godine, simbolično na Međunarodni dan žena, 8. mart, statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. godine održali smo 12 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi i Baču.

Prethodno smo u 2020. godini održali tribine u selu Boka, zatim u Bačkom Jarku, Kobilju i Ravnom Selu.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju kompanija Color Media Communications, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava kao deo programa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2020. godinu“ i uz podršku POŠTE Srbije.