Home Vesti U Beogradu prvi Dan italijanskog dizajna u svetu!

U Beogradu prvi Dan italijanskog dizajna u svetu!

1299
0

Beograd 2. marta, kao i još 100 gradova u svetu, slavi tradiciju i inovaciju italijanskog dizajna

Okrugli sto “#Individua #Tehnologija #Društvo” otvoriće u Beogradu (Mikser House) prvi po redu Dan italijanskog dizajna koji će se 2. marta održati u 100 gradova sveta. U isto vreme tokom celog dana 2. marta šoping centar Ušće pretvoriće se u italijanski trg (Piazza Italia) i dati priliku Beograđanima da uživaju u najpoznatijim italijanskim brendovima i dizajnu iz oblasti proizvodnje nameštaja, gastronomije i automobilske industrije.

U organizaciji Ambasade Italije i Italijanskog instituta za kulturu, okrugli sto će se održati u 18.00 časova u Mikser Hausu, mestu koje u srpskoj prestonici predstavlja simbol za razvoj novih kreativnih talenata. Ambasador Italije Đuzepe Manco otvoriće događaj, na kome će učestvovati italijanski arhitekta Nikola di Batista, direktor časopisa Domus, koji će se baviti temom odnosa između individue, mesta stanovanja i društva zajedno sa ostalim govornicima: arhitekta Vladimir Lojanica, modna kreatorka Dragana Ognjenović, industrijski dizajner Marko Luković i arhitekta Zoran Đukanović u ulozi moderatora.

U Ušću će posetioci italijanskog trga moći da se upoznaju sa izuzetnostima italijanskog dizajna. Od 20.00 časova predviđen je zabavno-muzički program koji će najaviti ambasador Italije Đuzepe Manco i predstaviti hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, pijanistkinju Natašu Račić i sopran Tijanu Đuričić.

Prvi Dan italijanskog dizajna je inicijativa Ministarstva spoljnih poslova Italije u saradnji sa Trijenalom u Milanu i Sajmom nameštaja nastala u slavu izuzetnosti italijanskog dizajna u svetu, kao važnog dela italijanske kulture i privrede. U ovu inicijativu biće uključeno 100 “ambasadora” italijanske kulture (dizajneri, preduzetnici, novinari, kritičari, stručnjaci za komunikacije, profesori…) koji će u 100 gradova širom sveta u okviru 100 manifestacija preneti svoja iskustva, projekte i ideje. Oblast dizajna – jedne od najvažnijih industrija Made in Italy poznate u celom svetu – ostvaruje u Italiji fakturisani prihod od 46,8 milijardi evra (2,9% nacionalnog BDP) i zapošljava 995 hiljada ljudi u direktnim i indirektnim poslovima. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafičkog dizajna pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

Inicijativi u Beogradu su se priključili brendovi FCA, Piaggio, Natuzzi, PensareCasa, IDP – Industria Divani e Poltrone, Atlas, Chicco, Monini i Rio Mare.