Home Festivali Uživanje za sva čula – Predstavljene nacionalne kuhinje Mađarske i Švajcarske na...

Uživanje za sva čula – Predstavljene nacionalne kuhinje Mađarske i Švajcarske na festivalu “Taste of Planet”

323
0

Svako ko se zatekao četvrtog dana festivala “Taste of Planet” na platou ispred Promenade, uživao je u ukusim i mirisima nacionalnih kuhinja Mađarske i Švajcarske. Mađarska se publici predstavila svojim nacionalnim jelima ali i mađarskom muzikom. Na početku programa atmosferu su podigli umetnici Melinda i Anton izvodeći najpopularnije mađarske i srpske numere.

Nakon muzičkog dela, prisutnima se obratio Nj. E. ambasador Jožef Mađar.

“Nismo toliko stranci, bar se ne osećamo strancima u našem komšiluku. Jako nas ima puno u ovom delu podneblja, slični su nam i začini i voće i povrće i načini spremanja. Budući da se veoma dobro poznajemo i imamo puno mešovitih brakova,
pitanje je, ako je supruga kuvarica, šta bi suprug želeo da jede i obrnuto. To je naše bogatstvo, da nas ovakve stvari spajaju.”

Ambasador je posetiocima predstavio jela koja će degustirati, jókai supu od pasulja, hortobágy palačinke punjene mesom i prelivene pavlakom i somlói galuska, vrstu knedli, pečenih, uvaljanih u orahe i prelivenih kremom od vanile. Uz jelo, služilo se i mađarsko Tokaji vino mešano sa soda vodom.

Večernji termin četvrtog dana festivala bio je rezervisan za ukuse Švajcarske. Na početku programa publiku je pozdravio Nj. E. ambasador Švajcarske Urs Šmid, čija supruga je predstavila i tradicionalnu švajcarsku nošnju.

“Večeras ćemo vam predstaviti jedno od najpoznatijih švajcarskih jela, raclette, koje je staro koliko i Švajcarska. Prvi pisani dokumenti o rakletu datiraju iz 13. i 14. veka. Pronađeni su u švajcarskim manastirima i ukazivali su na naviku seljaka u planinama da tope sir i mažu ga na hleb. Večeras ćemo vam poslužiti raklet onako kako je predstavljen na Industrijskom sajmu pre sto godina. Želim vam ugodno veče i nadam
se da ćete uživati u rakletu.”

Popularno jelo Raclette sastoji se od kuvanih krompiraprelivenih topljenim sirom raklet uz dodatak kiselih krastavčića i mariniranog luka.

Tokom 6 festivalskih dana, na platou ispred Promenade ugostićemo ambasadore, predstavnike ambasada i nacionalnih saveta koji će nam predstaviti raznovrsne ukuse svoje nacionalne kuhinju kao i bogat kulturno-umetnički program.

U autentičnim drvenim kućicama posetioci će imati priliku da probaju specijalitete iz celog sveta, kao i tradicionalna jela karakteristična za područje Vojvodine.

Festival organizuju udruženja građana “The Best Events” i kompanija “Color Media Communications” uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada. Generalni pokrovitelj manifestacije je kompanija Coca-Cola a spozor kompanija Heineken sa brendom Zaječarsko.

Foto galerija: