Home Konferencije Women in Business, Media & Culture 2019 u Nišu: Upoznajte uspešne žene...

Women in Business, Media & Culture 2019 u Nišu: Upoznajte uspešne žene iz kulture

236
0

Projekat “Women in Business, Media & Culture” u organizaciji Udruženja “The Best Fest” i kompanije Color Media Communications, posvećen podsticanju ženskog preduzetništva u ovim oblastima podržan od Vlade Republike Srbije, biće održan 28. novembra u zgradi Simfonijskog orkestra u Nišu.

Na jednom mestu naći će se uspešne žene iz sveta biznisa, medija i kulture, a sa njima će biti i studentkinje koje žele da se po završtetku studija oprobaju u ovoj oblasti: da budu uspešne preduzetnice, da pokrenu svoj blog ili medij, da uspešno prodaju svoje umetničko delo ili organizuju koncert.

Gosti konferencije imaće priliku da upoznaju uspešne žene iz oblasti kulture, među kojima će biti:

Čarna Milinković, kustos, istoričar. Diplomirala je na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (2005), gde je iste godine upisala poslediplomske studije Nacionalna istorija srednjeg veka. Na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu radila je kao asistent saradnik (predmet Istorija Vizantije, 2006). Od 2005. godine do 2007. radila je kao pripravnik u Muzeju Vojvodine. Sa muzejskim poslom bila je upoznata preko zbirke Građanska nošnja. Nakon polaganja stručnog ispita (2006) raspoređena je na radno mesto kustosa – istoričara za kulturnu istoriju Vojvodine. Od 2007. godine zaposlena je u Odeljenju starije i kulturne istorije Vojvodine. Inicijator brojnih Protokola o saradnji sa eminentnim institucija, sa kojima je imala uspešnu saradnju (Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj”, Novi Sad, Pedagoški fakultet, Sombor, Rektorat Univerziteta u Novom Sadu i dr.). Saradnik je Srpskog biografskog rečnika (Matica srpska), Enciklopedije Vojvodine (Vojvođanska akademija nauka i umetnosti). Član je Upravnog odbora Klastera kreativne industrije Vojvodine i Muzejskog društva Srbije.

Dragana Jovanović rođena je 1976. god. u Nišu. Stalni član ansambla od 2004. god. Diplomirala glumu na FU u Prištini, po diplomiranju radila kao asistent na predmetu gluma na pomenutom fakultetu. Najznačajnije uloge: Teodora, Nadežda Petrović, Blanš, Ala. Režirala predstave: Teodora, Nadežda Petrović – autoportret u množini, Nevidljive 45+. Igrala u Narodnom pozorištu u Leskovcu u peridu od 2000. do 2005. god. Glumica 2. grupe. Članica Lutka scene Pepino iz Niša i pozorišne trupe Porodica bistrih potoka. Jedna je od osnivača pozorišnog festivala u šumi ŠUMES.

Stanislava Aladjozovski je svoje prve muzičke korake stekla u klasi prof. Dragana Stefanovica. Školovanje nastavlja u školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof.Vladislava Savkovica I prof. Đerđa Zazrovića.Zatim, prof. Jasne Maksimović,prof. Ljubomira Mihailovića I prof. Vladimira Koha Dobitnik je stipendije grada Niša(1991/2002) i Norveške stipendije. Magistrirala je na FU u Nisu u klasi prof. Angela Stankova. Nastupala kao solista na brojnim koncertima resitalnog karaktera u zemlji I inostranstvu. Dirigenti sa kojima je sarađivala su Stanimir Redžić, Milena Injac,Suzana Kostić,Zoran Stanisavljević,Aleksandar Saša Spasić, Šerif Damadžić,Miroslav Ivanković,Saša Nikolovski-Đumar,Đulio Moles,Le fi fi,Vesna Šouc,Dejan Savić,Srboljub Dinić,Emanuel Luk de Barom,Svilen Simeonov…Kao clan I solista kamernog orkestra “Amoroso”nastupala je u Porto Heliju, Nisu, Leskovcu, Banja Luci, Tuzli, Sarajevu, Bjeljini… Koncert majstor je Niskog simfonijskog orkestra od 2006godine.Od 2007/sept.2012 vrsila je pripreme simfonijskog orkestra za premijerne koncerte. Organizator koncerata za decu sa posebnim potrebama i za drustvo obolelih od cerebralne paralize. Od 2014. godine,pridruzuje se Balkanskom kamernom orkestru na turneji po Japanu- Tokyo-Kioi sala,Nagano-Shimosuwa Sogo Bunka sala,Kanazawa-Ishikawa Ongakudo sala,Nagoya-Aici Arts sala,iste godine u Sarajevu u sali Nacionalnog teatra,2015 u Beogradu u sali Kolarceve zaduzbine i Zenevi 2016.godine,u Viktorija sali i sali Ujedinjenih nacija. 2017. godine,koncert u Beču,u Mocart sali,potom septembra 2018.godine,nastavlja saradnju sa BCO-om,turnejom u Japanu: Tokyo,Nagano,Suwa i Yokohama. Na poziv Maestre Milene Injac, 2018.godine , Stanislava je kao mentor gudačima,učestvovala u pripremi i izvođenju Gala koncerta- Fakulteta umetnosti u Nišu. U saradnji sa Fakultetom umetnosti u Zvečanu, pridružila se orkestru studenata, na poziv dekana i prodekana(koncert: maj 2018,snimanje CD-a jun 2018 i koncert u Beogradu, sala Kolarceve zadužbine, januar 2019). 2019 godine, Stanislava je kao član Balkanskog kamernog orkestra, snimila CD u Japanu, sa nemačkom produkcijskom kućom Audite. Snimanjem CD-a, usledili su i nastupi u eminentnim salama, od kojih izdvajamo Suntori salu, Kioi,… Ovu godinu obeležili su i solistički nastupi sa kamernim orkestrom Amoroso u Crnoj Gori (Cetinje, Kotor i Podgorica). Od oktobra 2019 godine, sarađuje sa makedonskim orkestrom FAMES kao jedan od koncertmajstora i člana orkestra.

Milva Dugan Ignjatović, vlasnica je kompanije Milva DSF Trading Company, direktor i vođa kreativnog centra iz Niša. Dugan Fashion Design posluje na čelu sa akademskim slikarom i modnim kreatorom Milinkom Ignjatović, dobitnicom brojnih priznatih priznanja (finalista euro fashion-a 1969, pobednik euro fashion-a 1969, pobednik euro fashion 1970, pobednik pet zlatnih košuta na Beogradskom sajmu mode dobitnik deset priznanja druženja udruženja likovnih umetnika ulupuds (40 godina tradicije) u okviru firme postoji i besplatno modno savetovalište za komintente firme. Pre tri godine je pokrenula i modnu liniju za mlade, poslovne, elegantne žene pod imenom „Milva Dugan“. Milva želi da osnuje neki vid edukacionog centra u kojem će okupiti ugrožene žene, samohrane majke i žene iz sigurnih kuća. Obučiće ih i uključiti u proizvodne procese.

Važno: Ulaz je besplatan!

Pozivamo sve zainteresovane žene iz Niša i okoline da se prijave. Informacije putem mejla: jelena.savic@color.rs.

Program

14:00 Pozdravni govor

14:15 – 15:00
Women In MEDIA – Položaj žena u medijima
Uspešne urednice i novinarke prenose svoje iskustvo i znanje o medijima i položaju žena u medjima u Srbiji.

15:00-15:45
Women In BUSINESS – Žene preduzetnice
Kako pokrenuti svoj biznis, prednosti, mane i izazovi žena preduzetnica u Srbiji.

15:45 – 16: 45
Women In CULTURE – Šta se krije iza portreta jedne dame?
Uspešne žene iz sveta kulture o detaljima bavljenja tim poslom u regionu.