Home Konferencije Women’s CEO Summit: dr Ivana Bašičević Antić – Žene koje oblikuju kulturnu...

Women’s CEO Summit: dr Ivana Bašičević Antić – Žene koje oblikuju kulturnu scenu Srbije

219
0

U susret Women’s CEO Summit konferenciji koja će 14. marta 2024. godine otvoriti svoja vrata u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, imali smo priliku da zavirimo u umetnički i kulturni svet kroz oči dr Ivane Bašičević Antić, direktorke Muzeja naivne i marginalne umetnosti. Sa pozicije koja predstavlja spoj liderstva, umetnosti i kulturnog nasleđa, dr Bašičević Antić deli svoja razmišljanja o ulozi žena u umetničkom i kulturnom sektoru, kako
kroz prizmu izazova tako i kroz prizmu inspiracije. Kroz svoje iskustvo u vođenju Muzeja naivne i marginalne umetnosti, dr Bašičević Antić ističe značaj ženske inicijative i perspektive u savremenom umetničkom izrazu i upravljanju.

Kako Vaše iskustvo kao direktorke Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini utiče na prepoznavanje i podršku ženama u umetničkom i kulturnom sektoru? Možete li podeliti primer kako ste kroz Vaš rad inspirisali druge žene da preuzmu vodeće uloge ili da se izraze kroz umetnost?
– Muzej naivne i marginalne umetnosti kao ustanova koja stručno obrađuje, čuva i prezentuje važan segment savremene umetnosti, je upravo zahvaljujći trima ženama sedište preselio u Beograd. Zanimljivo je da je apsolutno slaganje, zajednička vizija o sve većoj važnosti umetnosti koja se definiše kao umetnost koja ne nastaje u okviru dominantnih konvencija, u čvrstoj saradnji, omogućila tu promenu izuzetnu važnu za sam muzej ali i za savremenu umetničku scenu Srbije uopšte. Takođe, vrlo je važno da su me upravo žene da kažem ubedile da se prihvatim ovog posla, sa glavnim argumentom da je potrebno odvojiti deo života i karijere radi doprinosa opštem dobru što je jedan poseban osećaj ili bolje rečeno svest o tom širem interesu koja je čini mi se odlika ženskog načina promišljanja života.

Koji su neki od najvećih izazova sa kojima ste se suočili kao žena na vodećoj poziciji u kulturnoj ustanovi? Kako ste prevazišli te izazove i koje savete biste dali drugim ženama koje teže da ostvare svoje mesto u kulturi i umetnosti?
– Kako me je sačekao kraj radova na kapitalnoj investiciji rekonstrukcije i dogradnje zgrade muzeja u Jagodini a zatim sam se upustila u rekonstrukciju Salona u Nemanjinoj 3 u Beogradu, ono sa čim sam se ja suočila jeste potreba da se snađete u tom i dalje uglavnom muškom svetu građevine. Ženama je najveća kočnica ili prepreka, po meni lako prepuštanje određenih domena posla poput tehničkih ili pak građevinskih poslova, muškarcima. A mimo svih očekivanja rad muzeja donosi skoro svakodnevne susrete sa građevinsko tehničkim poslovima. I mislim da žene treba da se ne plaše, da se dobro informisane mogu apsolutno
ravnopravno snalaziti i u tom domenu.

Koji koraci su potrebni da se osigura veća zastupljenost i vidljivost žena na rukovodećim pozicijama u kulturi i umetnosti, i kako Muzej naivne i marginalne umetnosti doprinosi ostvarenju tog cilja?
– Meni se čini da danas imamo možda i procentualno najviše žena na upravljačkim pozicijama upravo u domenu kulture. Mislim da su rezultati tih žena, a u tom smislu je i doprinos našeg muzeja, dakle vidljivi rezultati, ono što osigurava veću zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama. Jer pokazuju da žena moze ne samo da radi taj posao nego da donese ozbiljne pomake. Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Foto galerija:

Registraciju za konferenciju Women’s CEO Summit možete da izvršite ovde.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su “a-la-carte” tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacija možete pronaći ovde.