Home Travel ZANIMLJIVA ISTORIJA NOVOG SADA: Besplatne tematske ture za Novosađane i posetioce

ZANIMLJIVA ISTORIJA NOVOG SADA: Besplatne tematske ture za Novosađane i posetioce

1483
0

Lepi dani neminovno moraju stići i to će nam dati odličnu priliku da iznova upoznamo naš Novi Sad, grad sa karakterističnim senzibilitetom koji krije mnogo zanimljivih priča.
Naše tematske turističke ture BESPLATNE su za sve radoznale sugrađane i posetioce Novog Sada.

Kompanija Color Media Communications i turistička agencija „Putokaz 021“ ponovo organizuju ovoga puta 6 tematskih turističkih tura kroz Novi Sad, a kroz zanimljive istorijske činjenice sprovešće vas sjajni Srđan Bošković iz turističke agencije „Putokaz 021“, sertifikovani turistički vodič i znalac lokalnih tajni.

Ture traju od 60 do 90 minuta, organizovaćemo ih tokom juna, septembra i oktobra i kroz njih se upoznati sa ljubavnim pričama čuvenih knjeginja, glumica, naučnica, starim kafanama kao mestima gde se družilo i lumpovalo, ali i gde se stvarala istorija, Belogradejcima, Rusima koji su napustili domovinu da bi se naselili upravo u naše ulice i sokake, porodicama Dunđerski i Tanurdžiću koje su posedovale „pola“ grada, poznatim i manje poznatim crkvama i hramovima, kao i sa pesnicima i piscima koji su živeli u Novom Sadu i zaslužni su za to što je ovaj grad danas poznat kao „Srpska Atina“.

Predstavljamo vam raspored tura za jun i sam početak jula:

6. jun od 18h Ljubavna istorija Novog Sada

– Kroz ovu šetnju sagledaćete Novi Sad ne kroz oči političkih i kulturnih dešavanja, već kroz ljubavi slavnih ličnosti. Anica Savić Rebac, Mileva Marić, Jelisaveta Savka Subotić, knjeginja Ljubica Obrenović, Jelena Lenka Dunđerski utkale su svoje priče u istoriju ovog grada.

7. jun od 18h Stare kafane Novog Sada

– Kafane su bile stecišta društvenog života, ali i mesta koja su zaslužila svoje mesto na točku istorije. Ništa drugačija nije situacija i sa novosadskim. Kroz ovu šetnju upoznaćete mesta u koja su poznata imena Novog Sada volela da odlaze, kutke gde su se skupljali boemi, gde se dobro jelo, pilo, plesalo, kafanu koja je imala specijalni profesorski sto, ali i onu u kojoj je šnicla morala da bude veća od tanjira…

29.6. od 14h Novosadski dani slavnih pisaca

– Ova tematska tura posvećena je poznatim novosadskim piscima i pesnicima koji su živeli i stvarali u našem gradu i ostavili dubok trag i kulturni pečat u istoriju Novog Sada: Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Kosta Trifković, Anica Savić Rebac, Georgije Magarašević, Milovan Vidaković i mnogi drugi.

4.7. od 18h Novosadsko „Zlatno doba“: Dunđerski i Tanurdžići

– Danas skoro na ivici zaborava, još se samo po starim pesmama i pričama pamte moćne porodice Dunđerski i Tanurdžić, mecene, kraljevske dame, carski zajmodavci i najčuveniji Novosađani nekih davnih dana. Pođite sa nama da zajedno odslušamo zanimljive priče o Lazaru, Gedeonu, Đorđu, Dori i Lenki Dunđerski, kao i o Vladimiru i Nikoli Tanurdžiću.

Raspored jesenjih tura biće naknadno objavljen.

Prijave za ove divne i BESPLATNE tematske ture možete izvršiti na mejl adresu ivana.tomic.bpm@gmail.com uz napomenu da brzo reagujete jer je obilazak ograničen na 30 ljudi.