Home Vesti “Žene žive i na selu”: Anđelka Davidovac – Želja nam je da...

“Žene žive i na selu”: Anđelka Davidovac – Želja nam je da stare zanate otrgnemo od zaborava i da jednog dana ima ko da nas zameni

604
0

Druga tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održana je u sredu, 23. juna u Elemiru u opštini Zrenjanin, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostile članice Udruženja “Tradicija” i približile nam njihov rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Udruženje “Tradicija” osnovano je 2016. godine sa ciljem da sačuva tradiciju starih zanata i ručnih radova i prenese znanja na mlađe generacije. Članice ovog Udruženja posećuju razne manifestacije i njihov zaštitni znak su unikatni magneti. Bave se štrikanjem, heklanjem, tkanjem, vezom, ali i pletenjem korpica od papira i dekupažom. Od novembra 2016. godine sa radom je počela i njihova etno radionica.

Na tribini su učestvovali:

Anđelka Davidovac, predsednica Udruženja “Tradicija”
Dragana Isakov, članica Udruženja “Tradicija”
Đurđevka Gladić, penzionerka
Slavka Bojić, penzionerka
Siniša Milićević, učitelj

Anđelka Davidovac, predsednica Udruženja “Elemir” istakla je značaj udruživanja žena pre svega radi promocije jednog kraja, ali I očuvanja starih zanata.

“Mi se trudimo da uključimo što više mladih i dece i da im približimo naš radi, prenesemo znanje i na kraju dovedemo do toga da i oni sami zavole ručni rad. Iz tog razloga smo organizovali etno radionicu, u koju deca dolaze da kroz igru i zabavu nauče da heklaju, štrikaju i slično. Brojna takmičenja koja organizujemo takođe pomažu u našoj misiji. Želja nam je da stare zanate otrgnemo od zaborava i da jednog dana ima ko da nas zameni” naglasila je Anđelka.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine sa kampanjom “Žene žive i na selu” obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS OsiguranjaPOŠTE Srbije.