Home Vesti “Žene žive i na selu” – Mira Kovačev: “Staparska ruža” ima za...

“Žene žive i na selu” – Mira Kovačev: “Staparska ruža” ima za cilj da se nezaposlene žene animiraju, izađu iz kuće i doprinesu domaćinstvu

1297
0

Deveta tribina “Žene žive i na selu”, održana je 21. septembra u Staparu, u opštini Sombor, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostile žene iz Udruženja žena “Staparska ruža” i približile nam svoj rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Na tribini su govorile Mira Kovačev, predsednica UŽ “Staparska ruža” zajedno sa članicama Verica Mijatović, Ljiljana Boškov, Božica Katanić i Jelena Alargić.

Mira Kovačev, predsednica Udruženja istakla je da Udruženje “Staparska ruža” ima za cilj da se nezaposlene žene animiraju, izađu iz kuće i doprinesu domaćinstvu.

“Uspeli smo da obučimo i zaposlimo pet žena na izradi staparskog ćilima i namera nam je da se ne zaustavimo na tome. Pre njihove obuke gotovo 60 godina niko se u selu nije bavio tkačkim poslom. Međutim, gotovo svaka kuća čuva ćilim koji je dobijen u nasleđe i čija je vrednost nekada bila ogromna”, rekla je Mira.

Staparski ćilim je prepoznatljiv po motivima ruže koja je izrađena u najmanje tri, a najviše pet boja. Ipak, ovaj motiv se nije oduvek nalazio na ćilimu.

“Prvi izrađeni ćilimi imali su prvenstveno geometrijske šare, a motivi ruže počeli su da se pojavljuju pre otprilike 100 godina pod austrougarskim uticajem. Staparske žene su same osmišljavale i razmenjivale motive i s vremenom je nastao prepoznatljiv brend”, istakla je Verica Mijatović, jedna od tkalja u Udruženju.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održano je ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine, sa kampanjom “Žene žive i na selu”, obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka, Elemir u opštini Zrenjanin, Bukovac u opštini Petrovaradin, Bač u istoimenoj opštini, Sajan u opštini Kikinda, Novo Selo u opštini Vrnjačka Banja, Ravno Selo u opštini Vrbas i Mokrin u opštini Kikinda.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  u saradnji sa Color Media Communications, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i POŠTE Srbije.