Home Izložbe Izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“ otvorena je u Novom

Izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“ otvorena je u Novom

508
0

U petak 23.12, na platou ispred TC Promenada, u okviru Božićne čarolije otvorena je izložba „Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet“. Izložba je deo istoimene uspešne kampanje u organizaciji udruženja Centar za lokalnu demokratiju, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i medijsku podršku kompanije Color Media Communications.

Kampanju godinama unazad podržavaju i ambasade stranih država u Beogradu, koje su za potrebe projekta, poslale predloge osoba sa invaliditetom iz svojih zemalja, čije biografije i fotografije posetioci mogu pogledati na panoima.

Kampanja ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom. Na izložbi su predstavljene fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz celog sveta, sa ciljem da predstavimo one ljude koji se tokom čitavog svog života suočavaju sa stigmom i predrasudama zbog svojih različitosti, a uprkos tome su uspeli da postignu velike uspehe u svojim profesijama i životu.

Izložbu u Novom Sadu otvorila je Nikolina Janjić, defektolog Škole za specijalno obrazovanje “Dr Milan Petrović”. Nikolina je podsetila da su osobe sa invaliditetom važna karika našeg društva, pre svega zbog snage kojom se bore protiv predrasuda koje im društvo nameće. “Na pokretnim panelima, prikazane su osobe koje su uprkos teškoćama imale značajne karijere, bile ostvarene kao individue i imale veoma bogat privatan život” – zaključila je Nikolina Janjić. Svi zainteresovani posetioci izložbu u Novom Sadu mogu posetiti do 28.12, a nakontoga izložba se seli u Opštinu Grocka, gde će biti održano i naredno otvaranje.

Foto: Mladen Sekulić