Home Projekat "Zelena Srbija" U okviru projekta “Zelena Srbija” u Valjevu zasađene sadnice lipe i javora

U okviru projekta “Zelena Srbija” u Valjevu zasađene sadnice lipe i javora

485
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa gradom Valjevom i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Valjevu u okviru projekta „Zelena Srbija“.

Sadnja se realizovala u Spomen-parku Vidrak koji si nalazi na brdu Vidrak iznad Valjeva na površini oko tri hektara u čijem centralnom delu dominira Spomenik borcima revolucije poznatiji kao Spomenik Stevanu Filipoviću koji je posvećen istoimenom narodnom heroju i partizanskim borcima ovoga kraja.

Sadnji su prisustvovali: Dragutin Кuzmanović, direktor JP “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo”, Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Đorđe Čolić, inženjer šumarstva, JP “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo”.

Dragutin Кuzmanović, direktor JP “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo” ispred grada Valjeva pozdravio je realizaciju ovakvih akcija i napomenuo da se u okviru akcije zasađene sadnice lipe i javora.

„Cilj projekta „Zelena Srbija“ je ozelenjavanji i pošumljavanje lokalnih samouprava i opština, Javno preduzeće Agrorazvoj-valjevske doline i Grad Valjevo sa zadovoljstvom podržavaju ovakvu akciju. Nezavisno od današnje sadnje, tokom ove godine zasadili smo i 173 stabla u Park-šumi Pećina, i u budućnosti ćemo sve akcije koje su vezane za pošumljavanje našeg grada u potpunosti podržavati”, istakao je Кuzmanović.

Đorđe Čolić, inženjer šumarstva u Javnom preduzeću “Agrorazvoj-valjevske doline Valjevo” napomenuo je da je u koordinaciji sa Direktoratom odabrano da se na prostoru Parka Vidrak zasade određene vrste autohtonih lišćara.

“Za današnju sadnju odabrali smo sadnice lipe i dekorativnog javora, likvidambara, sa sepcifičnom krošnjom i bojom lišća. Prilikom dosadašnjih sadnji veliku pažnju posvećivali smo Parku Pećina, u želje da Park Vidrak ne ostane zapostavljen ovoga puta smo se odlučili za njegovo pošumnjavanje i ulepšavanje. U okviru kampanje “Zelena Srbija” realizovali smo i sadnju na Divčibarama, tom prilikom zasađene su sadnice crnog bora, nedavno smo obišli zasađene parcele i mogu da kažem da se oko osamdeset odsto sadnica primilo“, istakao je Čolić prilikom sadnje.

Predrag Ivanović, ipred Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije zahvalio se gradu Valjevu na spremnosti da se odazovu akciji i prilici da sadnju realizujemo u ovom gradu.

“Naš projekat uspešno realizujemo već treću godinu za redom. Valjevo kao i ostale lokalne samouprave prepoznale su akciju “Zelena Srbija” kao idealnu mogućnost za promociju značaja pošumljavanja naše zemlje i očuvanja prirode koja nas okružuje. A vidimo da Valjevo zaista obiluje prelepim parkovima i zelenim površinama u neposrednoj blizini grada. S obzirom na veliku zainteresovanost i odaziv opština i gradova u Srbiji projekat ćemo sa zadovoljstvom nastaviti da sprovodimo i u narednom periodu. Takođe, moram da napomenem, da imamo i veliku podršku diplomatskih predstavništva u našoj zemlji koja su se u značajnoj meri priključila projektu i sa nama obilaze gradove i učestvuju u procesu sadnje, a shodno svojim mogućnostima ostvaruju i saradnju sa lokalnim samoupravama“ napominje Ivanović.

Projekat „Zelena Srbija“ do je sada realizovan u brojnim gradovima i opštinama širom Srbije. Valjevo je dvadeset deveti grad po redu koji se priključio projektu i u kojem se sadnja realizovala.

Кampanju su podržale kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

Foto: Goran Zlatković