Home Vesti Tribina “Žene sa invaliditetom” realizovana u Baču

Tribina “Žene sa invaliditetom” realizovana u Baču

202
0

Kampanja za osnaživanje žena u ruralnim sredinama koja je počela 8. marta 2019, kada je u Narodnoj skupštini Republike Srbije realizovana Statusna konferencija pred početak ove nacionalne kampanje, pred kraj 2022. godine nastavljena je u Baču.

Kada smo prethodni put gostovali u ovom prelepom vojvođanskom gradiću, razgovarali smo sa dosta žena iz različitih društvenih sfera, ali smo im ostali dužni još jednu tribinu jer nije bilo moguće posvetiti dovoljnu pažnju svim divnim ženama koje su želele da učestvuju.

Ovogodišnju tribinu smo počeli sa ženama iz Dnevnog boravka “I mi smo tu”, Danielom Kesler i Nikolinom Bartolović koje se obe, iako osobe sa invaliditetom, veoma snažno bore kako bi se što bolje i kvalitetnije integrisale u društvenu zajednicu. Rođena sa Daunovim sindromom Nikolina ceo svoj život bazira na najiskrenijim emocijama i ne preza ni od osmeha ni od suza. Daniela, koja radi u Dnevnom boravku kao stručni saradnik, ceo život kuburi sa multiplasklerozom, ali se ne predaje. Smatra da su rad i druženje sa ljudima ključni za prevazilaženje mnogih prepreka, a svoju kreativnost koristi kako bi ulepšala svet i sebi i drugima.

Razgovor smo nastavili sa Gorankom, Marijom, Miroslavom i Bojanom, koje svaka na svoj način doprinose raznolikosti života u Baču. Goranka je članica Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine, i iako svoj život ne može da zamisli bez štapa, ipak je uspela da se ostvari i kao supruga i kao majka i kao žena. Kada god može, ne odustaje od svoje velike ljubavi prema ručnom radu, pa je sve police u kući popunila svojim unikatnim heklerajem.

Marija, koja je zaposlena u javnoj Vešernici namenjenoj za socijalno ugrožene kategorije u Opštini Bač, kod svoje kuće neguje supruga koji je usled nesrećnog slučaja postao invalid. Njena životna borba nije ni malo laka, ali ona ne odustaje. Svakodnevno iz obližnje Vajske dolazi na posao u Bač i vredno radeći sa raznim profilima ljudi ipak ima i volje i snage da se vrati nasmejana svojoj porodici i obavezama prema suprugu.

Miroslava i Bojana, dve mlade žene koje ovoj vojvođanskoj varošici daju doprinos radeći u Narodnoj biblioteci, odnosno u Predškolskoj ustanovi “Kolibri”, poklonile su nam divne trenutke svog vremena pričajući nam o tome kako one vide i proživljavaju život u malenom Baču. Za njih je, kažu, njihovo rodno mesto ceo svet, jer i pored svih teškoća sa kojima se susreću radeći sa decom i ljudima, nemaju nameru da ga napuste. Zajedno sa svojim saradnicima, kolegama, a pre svega uz podršku porodice stvaraju divne priče – kao, na primer ovu decembarsku bajku, okićenu tilom i čipkama koje su uz pomoć mnogih drugih žena iz opštine Bač izvukle čak i iz bakinih škrinja.

Video možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/c/ColorMediaCommunications?app=desktop

Projekat je  realizovalo Udruženje The Best Fest iz Novog Sada, a program je bio realizovan održavanjem serije tribina na kojima su vođeni razgovori sa ženama različitih uzrasnih kategorija, obrazovnog statusa i zdravstevnog stanja.

Od samog početka ovaj projekat kao glavni institucionalni partner podržavalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, sponzori i donatori, a naš glavni medijski pokrovitelj je bila kompanija Color Media Communications iz Petrovaradina.

Foto galerija: