Home Konferencije Ambasadori stranih zemalja na konferenciji “Kultura u doba pandemije” – Kultura ne...

Ambasadori stranih zemalja na konferenciji “Kultura u doba pandemije” – Kultura ne staje, već se prilagođava

590
0

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković otvorila je jutros online konferenciju „Kultura u doba pandemije“ koju organizuje kompanija Color Media Communications pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje.

Ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković tom prilikom je istakla: “Kako bi se suprostavili ovom izazovu koji predstavlja pandemija kovidom 19, važno je da razmotrimo i osmislimo i model regionalnog pristupa, u prevazilaženju efeketa pandemije u oblasti kulture. U tom pogledu, naša dosadašnja regionalna saradnja u ovoj oblasti odvijala se u sklopu širih inicijativa i organizacija. Do sada nije uspostavljena specifična kulturna platforma regionalne saradnje, iako je činjenica da su pojedine ustanove kulture učestvovale u regionalnim i evropskim inicijativama. Današnja konferencija mogla bi se razumeti i kao način unapređenja dosadašnjih oblika saradnje u oblasti kulture. Prvi korak ka tome je da međusobno predstavimo najbolje prakse i najznačajnija iskustva u pogledu mera koje svako od nas u svojoj zemlji preduzima.”

Ministarka je dalje objasnila koje sve korake je konkretno Srbija preduzela na svom putu da pobedi ovaj virus i naglasila da iako je finansijski aspekt, mere vlade koje su bile usvojene, veoma bitne za sve zaposlene u kulturi, podjednako je važan i nastavak rada kulturnih institucija u onom domenu koji ne ugrožava zdravlje ljudi. Takođe, digitalizacija kulturnih sadržaja je ubrzanim tempom postala neophodna za dugoročno održanje ovog sektora.

“Od posebnog je značaja i uočljivo uvećanje budžeta za kulturu Republike Srbije za narednu godinu, koji je dobio i razvojni karakter. Drugim rečima, ulaganje u kulturu predstavlja ne trošak, već investiciju u budućnost“, zaključila je ministarka Gojković.

Pored ministarke kulture i informisanja na otvaranju konferencije govorili su Meri Kumbe, zamenik ministra kulture Republike Albanije, Krešimir Partl, državni sekretar u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, dr Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar u Ministarstvu kulture Republike Slovenije i Suvad Džafić, pomoćnik ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine i svi su saglasni da je značaj države ogroman u teškim vremenima i da samo merama vlade i finansijskim pomoćnim sredstvima se može održati ceo sistem kulture u svakoj zemlji.

Nakon uvodnih izlaganja ministara regiona, iskustva svojih država kada je uticaj pandemije na kulturu u pitanju, kroz primere dobre prakse dali su sledeći ambasadori i predstavnici diplomatskog kora: Nj.E. Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske, Nj.E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta, Nj.E. Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije, Nj.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke, Nj.E. Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroka, Nj.E. Kimo Lahdevirta, ambasador Finske, Nj.E. Alberto di Luka, ambasador Suverenog Malteškog reda, Nj.E. Subrata Batačardži, ambasador Indije, Nj.E. Mohamed Čandra, ambasador Republike Indonezije, Nj.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske, NJ.E. Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske Unije, Peter Brown, direktor Britanskog Saveta za Srbiju i Zapadni Balkan, Joakim Vern, zamenik ambasadora Švedske i Paola Kordone, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Ambasadori su u svojim obraćanjima skrenuli pažnju na više pitanja i zaista svojim primerima dali izuzetne smernice za buduće kulturne projekte koji se mogu sprovoditi i u Srbiji i u regionu. Bitno je sačuvati zdravlje ljudi, poštovati epidemiološke mere i pronaći modele kroz koje će kultura nastaviti da živi.

Nj.E. Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske je istakao važnost specijalnih programa za umetnike, kao što oni imaju u svojoj zemlji gde kroz taj program, umetnici koji su priznati u svojim oblastima čak i kada su onemogućeni da obavljaju svoje profesionalne zadatke mogu biti plaćeni jer ih ovaj program štiti i vlada ga priznaje. To je dobar primer prakse kako se individualnim umetnicima može pomoći.

Nj.E. Mohamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroka rekao je da se u cilju održanja nivoa kulturnih dešavanja koji su na raspolaganju sugrađanima kao jedini ispravni put pokazalo povećanje digitalne ponude i prilagođavanje online formatu svih dešavanja, konferencija, predstava, koncerata, poseta muzejima i galerijama i ostalih kulturnih aktivnosti.

Nj.E. Kimo Lahdevirta, ambasador Finske je istakao jednu jako važnu stvar koju bi svi prilikom kreiranja sadržaja za digitalne kanale trebalo da imaju na umu. “Sav sadržaj, čak i online, podleže autorskim pravima i treba dobiti dozvolu za korišćenje svega što nismo direktni vlasnik jer u ovim vremenima je posebno važno voditi računa o svim oblicima prava intelektualne svojine”, istakao je ambasador Finske.

“Kultura ne staje”, rekla je Paola Kordone, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, što je i naziv zvanične kampanje koju sprovode u Italiji i dodala: “Iako je postojala i još uvek postoji potreba da se sve digitalizije i da se sav kulturni sadržaj prebaci na digitalne kanale to ne znači da je kvalitet ovog sadržaja opao, štaviše otvorile su se nove mogućnosti, može se doći do mnogo više ljudi, u sadržaju se može uživati iz topline svog doma i mnogi efekti koji nisu mogući uživo se sada mogu koristiti. Zapravo, ova situacija je otvorila debate koji model je bolji za kulturno stvaraštvo i kontakt sa publikom.”

Nastavljamo sa konferencijom “Kultura u doba pandemije i panel diskusijama”, možete je ispratiti na sledećem linku: