Home Konferencije Book Talk 2018 – Marko Vidojković: Pisci nemaju majice i kape, koncerte...

Book Talk 2018 – Marko Vidojković: Pisci nemaju majice i kape, koncerte i ulaznice. Osim prodaje knjiga, nemamo ništa

289
0

Regionalna književna konferencija “Book Talk” – 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija “Book Talk” posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su “Godine raspleta– jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote – samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

U panelu “10 GODINA OD 2008: Kako je globalna ekonomska kriza uticala na pisce, izdavače i čitaoce” učestvovaće i Marko Vidojković, pisac, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Na šta je globalna ekonomska kriza najviše uticala na domaćoj književnoj sceni?

– Globalna kriza uticala je pre svega na raspoloženje građana. Oni su potonuli u depresiju iz koje je teško naći izlaz, u kojoj nema mesta za optimizam i radost prema životu. U takvoj situaciji, svaka scena trpi, pa tako i domaća književna scena. Paralelno sa krizom, došla je i digitalizacija, koja podrazumeva sveopštu pirateriju, a u književnosti je ona uperena naročito protiv čitanih i prodavanih autora, pa tako danas na raznim opskurnim sajtovima ni dve nedelje po objavljivanju, možete pronaći novi roman nekog od bestseler autora. Zamislite kako to utiče na prodaju knjiga, da svako ko poželi da je pročita, može da je mazne s neta. Pritom, mi nemamo majice i kape, koje možemo da prodajemo, nemamo koncerte na kojima možemo da naplaćujemo ulaznice, osim prodaje knjiga, nemamo ništa.

Iako je kriza ostavila posledice, čini se da izdavačka delatnost cveta. Sajmovi, bestseleri, promocije… Da li je slika zaista takva?

– Ne bih rekao da cveta, pre bih rekao da je cvetala pre desetak godina, kada je konkurencija bila jača, kako u pogledu autora, tako i u pogledu izdavača. Danas, deset godina posle početka krize kojoj se kraj ne vidi, opstali su samo najjači i najžilaviji, pa ni njima, bez obzira na hiperprodukciju nije lako. Značajne izdavače možemo da nabrojimo na prste jedne šake, a siguran sam da vam niko od njih neće reći da pliva u bogatstvu i da mu cvetaju ruže. Što se mene tiče, nova knjiga je bila četiri meseca uzastopce najprodavanija, a imao sam samo dve promocije budžetskih institucija, u Šapcu i Somboru. Ostale promocije finansirali su entuzijasti iz svog džepa. Dakle, promocija ima samo za podobne, ali ne i za mene, bez obzira na to kakav uspeh postigao sa knjigom. Kad je reč o sajmu knjiga, pretpostavljam da govorimo o beogradskom. Ostali sajmovi su daleko manji i manje komercijalni, a beogradski sajam knjiga je tradicionalno jedna izopačena ludnica, u kojoj se knjige sa velikim popustima kupuju na metar i sve manje liči na sajam knjige, a sve više na vašar frikova. Sve je to rezultat opšteg kulturnog poniženja koje smo doživeli.

Gledajući tvoju karijeru, ima kome da se piše jer ima ko da čita, s obzirom da su skoro sve tvoje knjige među najprodavanijima. Koji je recept?

– Recept je da razumeš u kojoj se umetničkoj fazi nalaziš, da razumeš u kojoj se fazi nalazi zemlja u kojoj stvaraš, da razumeš u kakvom se mentalnom i emotivnom stanju nalaze tvoji postojeći i potencijalni čitaoci i onda, da u skladu sa svim tim razumevanjem, stvoriš dovoljno jako delo, da će mnogi želeti ne samo da ga pročitaju, ne samo da ga poseduju, već i da ga slikaju na svojim putovanjima i šalju ti fotke tvoje knjige na Instagram. Triput sam doživeo velike uspehe sa knjigama, sa “Kandžama”, sa “Sve crvenkape su iste” i sada, sa “E baš vam hvala”.Sve te knjige su prodate u preko 20.000 primeraka, a sve su međusobno različte. To je zato što su i vremena bila različita, a i ja sam različit u odnosu na onog koji je stvarao pre deset i više godina. Mogu reći da je ovakav uspeh jedne knjige u ovakvim okolnostima, ravan čudu, stoga se smatram velikim srećnikom.

Konferencija “Book Talk” okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je i po mestu održavanja odnosno po prelepim ambijentima Galerije Matice srpske i Spomen- zbirke Pavla Beljanskog. Od ove godine konferencija će se održavati i na trećoj lokaciji odnosno u Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirka Rajka Mamuzića.

U sklopu programa konferencije “Book Talk 2018” planiran je i tradicionalni propratni program kao što je “Nedelja knjige” u autobusima GSP-a, književni matinei u novosadskim gimnazijama, turistička tura o znamenitim novosadskim piscima i šetnje čitaoca sa omiljenim piscem kroz Novi Sad (“Walk & Talk”).

Ove godine će biti organizovan i izbor – “Novi Sad čita jednu knjigu” u kojem će javne ličnosti i čitaoci portala www.nshronika.rs glasati za najbolje prozno književno delo čija se radnja dešava u Novom Sadu.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here