Home Konferencije #BookTalk2021: Maja Gojković – Planira se ponovno podizanje zgrade Biblioteke na Kosančićevom...

#BookTalk2021: Maja Gojković – Planira se ponovno podizanje zgrade Biblioteke na Kosančićevom vencu

487
0

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je 7. konferenciju “Book Talk”, koja je posvećena piscima, književnim kritičarima, izdavačima i umetnicima iz celog regiona, i tom prilikom istakla da će u okviru deset panela biti razmatrane teme od značaja za kulturu i književnost.

„Poznati pisci, istoričari, izdavači, direktori ustanova kulture, novinari, diplomate, kritičari i drugi renomirani stručnjaci, diskutovaće o važnim istorijskim događajima koji su menjali svet i uticali i na oblast kulture“, napomenula je ministarka kulture.

Gojković je napomenula da će na prvom panelu, na kome učestvuju izdavači, publika iz prve ruke moći da se informiše kakvi su njihovi odgovori u odnosu na izazove koje nameće „nova realnost“ u vidu tehnološkog napretka i aktuelne pandemije i dodala da Ministarstvo kulture i informisanja putem Konkursa za otkup knjiga i publikacija, kao i sufinansiranje različitih izdanja, opredeljuje značajna sredstva kao vid podrške izdavačkoj delatnosti.

„Želim da istaknem da ima prostora za bližu saradnju ovog sektora i Ministarstva, na prvom mestu u okviru nastupa Republike Srbije na sajmovima knjiga u inostranstvu. Na današnjem panelu očekujemo da od izdavača dobijemo konkretne predloge za unapređenje saradnje u tom smeru“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na obeležavanje 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu koje je u toku, jednog od najznačajnijih događaja u jugoslovenskoj spoljnoj politici.

„Ministarstvo kulture i informisanja i republičke ustanove kulture pripremili su više programa posvećenih ovom jubileju. Prethodne nedelje, u Muzeju Jugoslavije otvorena je izložba ʼPrometeji novog dobaʼ. Ovom prilikom pozvala bih učesnike današnje konferencije, kao i sve druge ljubitelje umetnosti i istorije, da pogledaju ovu izuzetno zanimljivu izložbu. Verujem da će na panelu posvećenom Prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih biti reči i o mogućnostima za širenje kulturne saradnje sa članicama Pokreta, što je među prioritetima Ministarstva kulture i informisanja u oblasti kulturne diplomatije“, napomenula je Gojković poručivši da će biti reči i o značaju Belih Rusa koji su nakon Oktobarske revolucije došli na ove prostore.

„Veliki broj obrazovanih umetnika u ruskoj emigraciji: arhitekte, operski pevači, pozorišni reditelji, glumci i balerine, dalo je snažan pečat našoj kulturi. Zahvaljujući upravo njima, Narodno pozorište u Beogradu postalo je jedna od najpoznatijih pozorišnih kuća u Evropi između dva svetska rata. Ono je i danas jedna od najvažnijih nacionalnih ustanova kulture, i u tom smislu imaće svu neophodnu podršku Ministarstva kulture i informisanja kako bi povratilo stari sjaj“, rekla je ministarka kulture.

Gojković je predočila da će se od upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala i njegovih sagovornika čuti o planovima za ponovno podizanje zgrade na mestu na kojem je Narodna biblioteka stajala do šestoaprilskog nacističkog bombardovanja.

„Ministarstvo kulture i informisanja podržava ideju da se na Kosančićevom vencu dostojno obeleži mesto stradanja knjige, kao i da ovaj koloritni deo prestonice bude što više ʼobojenʼ kulturom. To će nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Beograda i Srbije i privući veliki broj domaćih i stranih posetioca. Danas ćemo se podsetiti i jedne od najbolnijih tačaka istorije našeg naroda, države i kulture, rušenja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu“ navela je ministarka kulture izrazivši uverenje da će mnoge učesnike i goste te konferencije privući i panel „Folklorni i mitski elementi u savremenoj srpskoj fantastici“, kao i njihova uloga u književnom žanru koji je sve popularniji i u našoj zemlji.

„Svojim sadržajem, pratećim aktivnostima i na prvom mestu time što u okviru nje možemo čuti mišljenja najpozvanijih sagovornika na aktuelne teme, konferencija ʼBuk tokʼ daje veliki doprinos negovanju kulture dijaloga i tolerancije u javnom saobraćaju. To su vrednosti za koje se zalaže i Ministarstvo kulture i informisanja i za koje verujemo da su neophodne svakom društvu“, zaključila je Gojković.

Konferencija je svečano otvorena juče, 30. septembra u prostorijama Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a danas, 1. oktobra, paneli se održavaju u online formi, i svi zainteresovani diskusije mogu da prate putem YouTube kanala Color Media Communications

Konferenciju organizuje kompanija Color Media Communications uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Gradske uprave za kulturu i javno informisanje, Grada Novog Sada, Sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine AMS osiguranja.

Program konferencije možete pogledati na sajtu: http://communications.rs/booktalk2021/