Home Konferencije CSR Srbija 2017 – prof. dr Vesna Damnjanović: Na prestižnim univerzitetima studenti...

CSR Srbija 2017 – prof. dr Vesna Damnjanović: Na prestižnim univerzitetima studenti već na drugoj godini znaju gde će da rade

3177
0

Color Media Communications i magazin Diplomacy and Commerce već treću godinu za redom organizuju konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju.

Konferencija „CSR Srbija 2017“ održaće se 26. maja 2017. u hotelu 88Rooms u Beogradu.

Na ovogodišnjoj konferenciji govoriće se o zaštiti prava potrošača i razvoju održivih proizvoda, o savremenom konceptu upravljanja ljudskim resursima, i primerima dobre prakse u zemlji i inostranstvu. Saznaćemo i koji su doprinosi srpskih kompanija ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN, kakvo je to odgovorno i održivo poslovanje, kao i da li je održivost strateška prednost kompanija.

U panelu “Mladi i obrazovanje u Srbiji” učestvovaće i prof. dr Vesna Damnjanović, Fakultet organizacionih nauka Beograd, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako vidite saradnju fakulteta i biznis sektora kada su u pitanju edukativni programi?

– Saradnja između akademske zajednice i biznis sektora je veoma važna, jer je poznato da je važno da se zaposleni kontinuirano edukuju. Važno je identifikovanje potreba kompanija da bi fakulteti mogli da obezbede relevatno znanje na bazi najbolje svetske prakse u različitim oblastima. Fakulteti mogu ponuditi Executive programe edukacije i za menadžere koji podstiču inovativni način poslovnog razmišljanja.

Smatrate li da su praksa i edukativni programi ovog tipa važan segment obrazovanja?

– Praksa i edukativni programi su veoma važan segment obrazovanja mladih. Na prestižnim svetskim univerzitetima studenti već na drugoj godini znaju gde će da rade i obrazovanje usmeravaju da se specijalizuju za određenu oblast kako bi u tome bili najbolji. Kompanije na taj način ulažu tako što im nude plaćenu praksu u toku školovanja, edukaciju, mentorstvo kao i zaposlenje, što smanjuje troškove edukacije kada se zaposle i kompaniji omogućava spreman kadar za buduće poslovanje.

Gde vidite mogućnost proširenja saradnje univerziteta i biznis sektora?

– Mislim da je neophodna dvosmerna komunikacija u kreiranju edukativnih programa. Za fakultete je neophodno da prate trendove na trzistu i šta je potrebno kompanijama i da u odnosu na to menjaju programe koje predaju studentima. Za kompanije je važno da jasno znaju potrebe kada su u pitanju novi zaposleni, dinamiku kao i na koji način mogu da podrže studentsku populaciju kao buduće zaposlene. Sa druge strane neophodno je da studenti budu više upoznati sa načinom rada kompanija kao i na koji način mogu da unapređuju praktična znanja i veštine, kako da grade svoju karijeru. Potrebno je razmotriti i uklopiti različite vidove saradnje: gostujuća predavanja – edukacija u vidu radionica ili škola, mentorske programe, organizacija takmičenja u rešavanju studija slučaja, istraživačke radove za potrebe kompanija.

Kompletan program i način prijave za učešće na konferenciji možete pogledati na zvaničnom sajtu www.color.rs/csrsrbija2017