Home Vesti “Dan Laze Telečkog” organizovan u čast velikana srpskog glumišta

“Dan Laze Telečkog” organizovan u čast velikana srpskog glumišta

1008
0

Manifestacija “Dan Laze Telečkog” održana je 23. jula u istoimenoj ulici u Novom Sadu.

Laza Telečki bio je pozorišni glumac, reditelj i istaknuti član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

“Dan Laze Telečkog” organizovan je u čast velikana srpskog glumišta, sa željom da se mladim ljudima, čestim posetiocima ulice koja nosi njegovo ime, skrene pažnja na njegov značaj i doprinos srpskoj kulturnoj sceni.

Pored izložbe “Laza Telečki”, realizovane zahvaljujući angažmanu i pomoći Srpskog narodnog pozorišta i Pozorišnog muzeja Vojvodine, koja će krasiti samu ulicu do 1. avgusta, u bašti “Lazinog salaša” održano je predavanje o životu, radu i značaju prvog srpskog profesionalnog glumca.

O Lazi Telečkom govorili su Živica Radin, predsednik Organizacionog odbora manifestacije “Dani Laze Telečkog” iz Kumana, Dr Milena Leskovac, teatrolog Srpskog narodno pozorišta i Biljana Milošević, turistički vodič iz Novog Sada.

Nakon toga svi posetioci popularne novosadske ulice koja nosi naziv slavnog glumca, imali su priliku da uživaju u muzičko dramskom programu koji su upriličili članovi Opere Srpskog narodnog pozorišta i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

“Dan Laze Telečkog” organizovali su UDRUŽENJE FAKTA EDUKA, UDRUŽENJE HBO COLOR MEDIA EVENTS i PETROVARADIN MEDIJA pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Gradske uprave za privredu i Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Generalni medijski pokrovitelj projekta i manifestacije je Color Media Communications.