Home Konferencije Dani evropske baštine – Bač 2021.: All Inclusive – Kulturno nasleđe za...

Dani evropske baštine – Bač 2021.: All Inclusive – Kulturno nasleđe za sve

579
0

Aktivnosti u okviru manifestacije  DANI EVROPSKE BAŠTINE – BAČ 2021. čija je ovogodišnja tema ALL INCLUSIVE – KULTURNA BAŠTINA ZA SVE, počele su 11., a biće zvanično završene 25. septembra 2021. godine. Kao i svaki put, u proteklih osamnaest godina, koliko se ova manifestacija kontinuirano održava u Baču, lokalno stanovništvo, posetioci iz drugih mesta i gradova, i gosti iz inostranstva pronađu bar neku zanimljivost koja ih privuče da ove poslednje dane leta i prve dane jeseni  provedu u ovom pitomom gradiću, po kome je Bačka dobila ime.

Okrugli sto “Ekološka proizvodnja i prerada lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja” – razvoj ruralnog turizma, koju su realizovali Klaster “DUNAV-BAČKO NOVO SELO”, Centar za organsku proizvodnju Selenča i “Pčelinja klinika” iz Bačkog Novog Sela, okupila je stručnjake iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja iz okruženja i publici predstavila metode i načine nastajanja ALL INCLUSIVE kulturne baštine posredstvom čoveka i prirode.

Osim ove, u petak su realizovane i radionice „Priprema i oblačenje narodne nošnje“ u Didinoj kući, koju je organizovalo istoimeno udruženje, „Prinčevi i princeze“, na Tvrđavi i „Šetnja kroz srednji vek“ u Franjevačkom samostanu, u organizaciji Muzejske jedinice „Vekovi Bača“.

U večernjim satima je u Franjevačkom samostanu realizovan tradicionalni Koncert duhovne muzike, na kome su dva maestra Dr Juraj Suđi i David Bertran, sa članovima svojih horova Ozvena i Zvony iz Selenče, Santa Maria iz Bača i Hora župe Sv. Jurja iz Vajske publici darovali muziku za dušu.

Pre zvaničnog otvaranja manifestacije, u subotu 18. septembra, realizovana je online Konferencija DANI EVROPSKE BAŠTINE -BAČ 2021. ALL INCLUSIVE KULTURNA BAŠTINA ZA SVE, u kojoj su svoja znanja i kompetencije, kao i iskustva, savete i predloge razmenili eminentni stručnjaci iz ove oblasti: Patrick Schmelzer, savetnik za medije i odnose sa javnošću u Delegaciji EU u Beogradu, Olivera Ignjatović, nacionalni koordinator DANA EVROPSKE BAŠTINE u Ministarstvu kulture i informisanja, Smiljana Novičić, savetnica u Turističkoj organizaciji Srbije, Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, Marina Balaban, turizmolog i zamenica predsednika opštine Bač,  Dr Slavica Vujović, načelnica Arhitektonskog sektora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Tamara Ognjević, direktorica Artis Centra, Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Lilijana Vranešević, predstavnica Meksika u Srbiji.

Konferenciju su otvorili: Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam i Tamara Rastovac Siamashvili, ambasadorka Republike Srbije pri UNESCO, a moderirao je Žikica Milošević, novinar i publicista.

Centralna manifestacija je kao i svake godine započela defileom učesnika Etno sabora koje je okupio KUD MLADOST iz Bača, i predstavnicima lokalne samouprave čiji su ovogodišnji gosti i zvaničnici sa sobom poneli najlepše utiske. Na bačkoj lepotici, na Tvrđavi, dočekali su ih ostali učesnici i publika, koji su nakon zvaničnog otvaranja manifestacije, uživali u veoma kvalitetnom programu horova, orkestara i folklornih ansambala.

Paralelno sa programom na bini, realizovani su mnogi drugi zanimljivi sadržaji od kojih su najveću pažnju privukli Likovna kolonija IZRAZ, viteško selo i štandovi na kojima su se prodavale rukotvorine i tradicionalni gastro specijaliteti.

U večernjim satima su održani promocija knjige NISAM KRIVA, istaknute književnice Jelene Bačić Alimpić i koncert grupe OK BAND. Centralni dan manifestacije posetilo je više hiljada ljudi, a zvanično je zatvoren vatrometom.

Treći dan vikenda je bio rezervisan za memorijalne turnire i sportske događaje, tokom kojih su se nadmetali fudbaleri, odbojkaši, šahisti i drugi sportisti,  i za reviju narodnih nošnji koja je realizovana u Didinoj kući u Baču.

Pozorišna predstava „Čorba od kanarinca“ biće realizovana u Velikoj sali Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Baču, u petak 24. septembra, a manifestacija DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ 2021. zvanično će biti zatvorena dan kasnije, takmičenjem domaćica u pripremi tradicionalnih nacionalnih jela i Gastro radionicom ALL INCLUSIVE FROM MEXICO, koju će realizovati Lilijana Vranešević, predstavnica Meksika u Srbiji.

Ovaj projekat i manifestaciju sufinansiraju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Opštinska uprava Bač, donatori i sponzori, a realizuju ga Kulturno-etnološki klub ISKON iz Bača, Kompanija Color Media Communikations iz Petrovaradina i Turistička organizacija Opštine Bač, koja je oko sebe okupila brojne saradnike.

Autor teksta: Gordana Bjelajac
Fotografije: Mladen Sekulić, Gordana Bjelajac