Home Festivali Dečija filharmonija ispratila staru godinu koncertom “San novogodišnje noći”

Dečija filharmonija ispratila staru godinu koncertom “San novogodišnje noći”

1281
0

“San novogodišnje noći”, tradicionalni gala koncert članova Dečije filharmonije, održan 31. decembra 2022. u MTS dvorani

Tradicionalnim, gala koncertom Dečja filharmonija ispratila je staru godinu i napravila najlepšu uvertiru za doček Nove godine. Pred punom MTS dvoranom na koncertu “San novogodišnje noći” predstavilo se 80 muzičara predvođenih dirigentom, profesorom Ljubišom Jovanovićem.

Nizale su se redom kompozicije Johana Sebastijana Baha, Volfganga Amadeusa Mocarta, Kamija Sen-Sansa, Žorža Bizea, Astora Pjacole, ali i etno zvuci Vranjanske svite i Čočečke igre, a specijalna gošća, proslavljena glumica Ana Sofrenović se osim u ulozi voditeljke programa predstavila i kao vokalna solistkinja pesmom iz dečjeg filma Meri Popins.

Specijalni gosti bili su i hor Dečjeg kulturnog centra Beograda i solista na violončelu Miloš Stosiek (17) iz Beča, čiji dolazak je pomogao Austrijski kulturni forum Beograda. Osim njega, u solo izvedbi predstavili su se mlađani Šapčanin Teodor Vujanić (7) na klaviru, Valjevka Tara Ljujić (12) na flauti, Beograđanka Staša Petraš (19) na violini kao i sopran Sofija Petrović i Neda Nikolić na fruli.

Program dostojan iskusnih umetnika, zaključen je himnom Dečje filharmonije “Ovo je zemlja za nas” kultne grupe EKV koju je osim svih učesnika i učesnica pevala i publika, što dovoljno govori o oduševljenju prisutnih izvedbom mladih virtuoza.

Ovogodišnji koncert Dečje filharmonije bio je 15. jubilarni, a organizator fondacija “Deca deci” je u 2022. napunila isto toliko godina. Ove godine značaj projekta prepoznao je i Centar beogradskih festivala – CEBEF koji je uz pokroviteljstvo Grada Beograda bio i organizator.

Osnivač fondacije i projekta “Dečija filharmonija”, marketinška agencija “Let’s Play Together Communication”, ponosna je na jubilej.

“Baš zato što smo kao najtalentovaniji mladi muzičari koje okupljamo iz cele Srbije, dečji, čistog srca jurili snove da stvorimo širu bazu ljubitelja klasike i promovišemo kulturu i muzičko obrazovanje, stigli smo do ove važne godišnjice. “Let’s Play Together Communication” je fondaciju “Deca deci” i njen glavni projekat “Dečju filharmoniju” pokrenula sa prijateljima, donatorima, davne 2007. kako bismo ne samo pomogli napredak mladih muzičara, nego stvorili bazu slušalačke publike, budućih ljubitelja klasike. Izračunajte, deca koja su došla na prvi koncert “Dečje filharmonije” sada su zreli ljudi, a rasli su uz klasičnu muziku od najranijeg doba. Osim toga, naši članovi koriste instrumente kupljene od prestižne švajcarske kompanije i oni su im na raspolaganju sve ove godine. Ovo je LPT doprinos društvu, po čemu smo jedinstveni u marketinškom svetu kao jedni od najvećih donatora u kulturi, ali se ovde ne zaustavljamo. Pozivamo sve zainteresovane kompanije i organizacije da nam se priključe kako bismo nastavili ulaganje u kulturu i muzičko obrazovanje, jer od donatora zavisimo”, poručuje osnivač LPT Communication.

Dečja filharmonija se 2015. proširila na region i okuplja decu iz Beograda, Ljubljane, Skoplja, Zagreba i Sarajeva. Osim regionalnih i tradicionalnih gala koncerta, Dečja filharmonija ima i prolećne i letnje turneje na kojima svira širom Srbije.

Program koncerta

Dečija filharmonija

Dirigent: Ljubiša Jovanović

Voditelj programa: Ana Sofrenović

Zahvalnost: Veri Ilić i Jovani Stojanović

Hor DKCB

  1. I. Beli: Januarske zvezde; Jingle bells
    1. S. Bach: Badinerie iz Svite Br. 2 za flaute i gudače

Svi flautisti Dečije filharmonije

  1. S. Bach: Koncert za klavir f-moll I stav

Solista: Teodor Vujanić, klavir

W.A.Mozart: Andante C-Dur KV 315 za flautu i orkestar

Solista: Tara Ljujić, flauta

  1. Saint Saens: Allegro Apassionato za violončelo i orkestar

Solista: Miloš Stosiek, violončelo, Austrija

  1. Bizet: Habanera

Solista: Sofija Petrović, sopran

Farandola za orkestar 3

  1. Piazzola: Oblivion za violinu i gudače

Solista: Staša Petraš

Libertango za orkestar (arr. Aleksandar Kojić)

Mary Poppins: Chim Chim Cher-ee

Solista: Ana Sofrenović

Splet narodnih pesama

Solista: Neda Nikolić, frula

1. Blagojević: Vranjanska svita

Uvod – Čočečka igra (arr. Konstantin Blagojević)

Himna Dečje filharmonije:

“Ovo je zemlja za nas” EKV

Hor DKCB, Ana Sofrenović, Sofija Petrović, SVI UČESNICI

Za više informacija posetite:

https://sr-rs.facebook.com/DecjaFilharmonija/

https://www.facebook.com/cebef011

https://www.instagram.com/decja_filharmonija/

https://www.instagram.com/cebef011/

https://www.cebef.rs/

http://decadeci.com/sr/naslovna/

Foto: Fondacija “Deca deci”