Home Konferencije Digital 2018 – Predrag Ćulibrk: Optička mreža će imati veoma važnu ulogu...

Digital 2018 – Predrag Ćulibrk: Optička mreža će imati veoma važnu ulogu u razvoju mobilne mreže pete generacije

1498
0

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2018 – trajaće 2 dana – 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U prvom panelu konferencije “Gde smo godinu dana posle: Tradicionalni CEO panel telekom lidera regiona” i ove godine će učestvovati Predrag Ćulibrk, izvršni direktor Telekoma Srbija, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Najnovija vest koja je stigla iz vaše kompanije jesu pregovori o kupovini kablovskih operatera. Koji je razlog za tu poslovnu odluku i šta će “Telekom Srbija” ponuditi tržištu nakon ove akvizicije?

– Pregovori su otvoreni i to je za sada sve što možemo da kažemo. Ako i kada dogovor bude postignut, Telekom Srbija će, kao kompanija koja transparentno posluje, o tome obavestiti javnost. Mi smo u prethodnom periodu smanjili dug kompanije sa 700 miliona evra na nešto manje od 300 miliona evra. Tokom proteklih pet godina na ime dividendi isplatili smo više od 450 miliona evra i investirali više od 600 miliona evra u infrastrukturu i IT sisteme. Sve je to rezultovalo ogromnim poverenjem finansijskih institucija u grupaciju Telekoma Srbija i verujemo da u narednom periodu možemo da napravimo veće iskorake i popravimo tržišnu poziciju prvenstveno u oblasti TV usluga.

Kakav je značaj optičke mreže i dokle se stiglo sa izgradnjom?

– Izgradnja optičke mreže se trenutno odvija u više od 15 gradova, uključujući Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Smederevo, Suboticu, Čačak, Jagodinu… Uveliko smo u tom projektu i on se odvija dobro. Određeni broj korisnika već uživa koristeći internet brzine do jednog gigabajta u sekundi. Strateško opredeljenje kompanije je da unapredi infrastrukturu koja će moći u narednih 20 godina da isporučuje korisnicima sve servise. Danas, prosečno domaćinstvo konzumira sadržaj preko interneta na nekoliko uređaja istovremeno što upravo omogućava optička mreža. Optička mreža će takođe imati veoma važnu ulogu u razvoju mobilne mreže pete generacije.

Kako danas posluje “Telekom Srbija” i koji su planovi do kraja ove godine, ali i tokom sledeće?

– Telekom Srbija posluje vrlo stabilno. Bez obzira na promene navika korisnika u konzumiranju usluga i ustaljen trend u smanjenju korišćenja fiksne telefonije uspevamo da održimo stabilno poslovanje. Ono što je najvažnije to je da je Telekom Srbija u tehnološkom smislu fokusiran na nove investicije, inovacije i unapređenje infrastrukture čime želimo da izađemo u susret potrebama korisnika kada su telekomunikacione usluge u pitanju. Sve to nam obezbeđuje da kompenzujemo pad prihoda od fiksnih usluga sa rastom prihoda od mobilnih, multimedijalnih i ICT usluga. Rezultat toga je da Telekom Srbija u prvih šest meseci beleži rast prihoda od 1% u odnosu na isti period prošle godine. Verujemo da ćemo taj trend barem zadržati ako ne i unaprediti do kraja ove i tokom sledeće poslovne godine.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs