Home Vesti Doček 7530: Gradonačelnik Novog Sada na “Slavi” u Kulturnoj stanici Barka

Doček 7530: Gradonačelnik Novog Sada na “Slavi” u Kulturnoj stanici Barka

626
0

Doček u Novom Sadu i ove godine spaja proslave 2022. i 7530. godine, a nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, Fondacija “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, u saradnji sa Udruženjem HBO COLOR MEDIA EVENTS, 13. januara organizovala je i proslavu koju su obeležili koncerti širom grada, a koja se nastavila 14. januara u Kulturnim stanicama programima kojima se simbolično osvrćemo na tradicionalnu srpsku slavu, naše prvo kulturno dobro ubrojeno u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska

Slave spajaju tradicionalno i savremeno. Izložba Pavela Surovog, svetski poznatog umetnika, prikazuju originalne narodne nošnje iz cele Srbije u jedinstvenom umetničkom doživljaju!

Dan nakon svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture izložba “Slava” fotografa Pavela Surovog postala je deo upečatljivog ambijenta svih kulturnih stanica u Novom Sadu.

Cilj izložbe srpskog fotografa Pavela Surovog je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji različitih naroda koje žive u Vojvodini, Srbiji i regionu. Ova izložba je specifična reinterpretacija nematerijalnog kulturnog nasleđa, prikazanog u novom svetlu, a deo je jedinstvene scenografije Kulturnih stanica u Novom Sadu u kojima se program Slave realizuje.

Među brojnim zvanicama, osim Njegovog preosveštenskva vikara Episkopa Bačkog Irineja, Vladike Damaskina, upravnika, kumova slave, porodice Šijak, sveštenstva, i drugih slučajnih i namernih gostiju, obredu Slave u čast Sveca Vasilija Velikog, u Kulturnoj stanici BARKA na Slanoj bari, između Klise i Vidovdanskog naselja, prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Preponosan što je Novosađanin i što je samo jedan od domaćina, kaže da sve ovo što smo videli i što ćemo tek videti u godini evropske titule, nije samo zasluga organizatora, koji su pri tom odradili sjajan posao, već svih nas građana Novog Sada, i dodao:

„Mislim da smo počeli na pravi način, jer ovo nije priča o jednom gradonačelniku, ovo nije priča jedne administracije, nije priča jedne uprave…Ovo je priča svih građana, priča o svima nama… Ova titula pripada svim Novosađanima, i ako nismo previše sebični ovu radost treba da podelimo i sa svim građanima Srbije i čitavog Regiona. Velika je stvar što jedan grad iz zemlje koja nije EU članica dobije ovo priznanje, a prethodno je bio i Evropska prestonica mladih. Osim toga, juče smo od šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, gospodina Emanuela Žofrea, dobili i nagradu za najbolje odrađene pripreme kao Evropska prestonica kulture. Te stvari ne možete da namestite, ne možete da ih kupite… I zato je ovo ponos i pobeda svih Novosađana.“

Veliku zahvalnost, gradonačelnik Vučević je uputio i Episkopu mohačkom Damaskinu, koji je uz brojno sveštenstvo služio slavski obred u ovoj Kulturnoj stanici, i blagoslovio prisutne domaćine i goste, rekavši da je sjajno što je Njegovo preosveštenstvo podsetilo da je srpska slava, koja je kao nematerijalno duhovno blago svrstana i pod okrilje UNESKA, idealan način da svima pokažemo svoje korene.

„Jedna od tajni koja nas je održala tokom vekova jeste upravo Slava ili Krsno ime. Dok su plemići širom Evrope imali kao obeležja grbove na svojim štitovima, srpski narod je imao svoju Krsnu slavu i slavsku Ikonu, sa kojom je išao i u boj, i u seobe. Time smo pokazivali svoje poreklo, to da smo Hristovi i Božiji. Kolač, žito i sveća ne mogu da zamene Liturgiju, ali jesu liturgijski simboli koji nam govore o tome da je porodica jedna mala crkva, kroz koju pokazujemo i Bogoljublje i Čovekoljublje, odnosno Gostoljublje. Da Bog da da nas i dalje Slava okuplja i sabira, a to će ujedno i da učvršćuje naše porodice, koje su danas zbog sekularističkog načina života veoma ugrožene.“ – rekao je Vladika Damaskin.

Najlepše utiske sa nama je podelila i kuma slave, Zorica Šijak, načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, i ovom prilikom istakla:

„Jako sam srećna i zbog sinoćnjeg spektakularnog otvaranja Evropske prestonice kulture i zbog ovoga što se desilo večeras, ali i zbog svega onoga što nam predstoji u narednih 365 dana. Svi naši događaji će biti na svetskom nivou, a mi smo svi jako ponosni, jer nakon pet dugih godina pripreme imamo čime da se pohvalimo i građanima Novog Sada i gostima.“

Ako je sudeći po utiscima, i gostiju i domaćina koji su sa nama podelili sjajne impresije, godina titule bi Novosađanima mogla doneti divne darove. Baš kao što su najzad oživele i brojne kulturne stanice na mestima, na kojima je do skoro bilo „ništa“, i građani Srpske Atine treba da živnu i počnu da uživaju u svom divnom gradu.

„Bio sam i na otvaranju, ali se nisam dovoljno napio ove lepote. Predivna je Kulturna stanica BARKA, a vi dragi Novosađani, čuvajte je, jer je ovo vaše. Sve ovo vama pripada.“ – zaključio je Vučević.

Partner programa „Slava” je IDEA.

Događaji se organizuju u skladu sa epidemiološkim uslovima i merama koje budu aktuelne u trenutku održavanja događaja.

Na događajima je neophodno nošenje maski i držanje distance.

Ukoliko dođe do promena zvaničnih mera kriznog štaba sve informacije ćemo objaviti na vebsajtu docekns.rs.

Foto: Sandra Pavlović