Home Festivali ODRŽAN WOMEN’S CEO SUMMIT – Potrebna veća solidarnost i podrška među ženama

ODRŽAN WOMEN’S CEO SUMMIT – Potrebna veća solidarnost i podrška među ženama

395
0

Danas je u društvu žena iz državne uprave, diplomatskog kora u Beogradu, medija, kulturnih institucija i marketinških agencija održana konferencija Women's CEO Summit u organizaciji Color Media Communications. Prisutni su imali priliku da budu deo jednog jako autentičnog iskustva jer je u programu konferencije bilo pregršt zanimljivih i važnih tema. Imali smo jedinstvenu priliku da saznamo više o netradicionalnom modelu liderstva, videli i nadamo se razumeli zašto su žene lideri te koje u svaki sistem donose ne samo empatiju, već jaču saradnju, bolju komunikaciju, delotvorniji pristup problemima
i izazovima uz implementaciju inovativnih rešenja. Konferencija je realizovana uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA) i kompanija Chenot Escape One& Only Portonovi, Coca Cola Srbija, British Motors i Dahlia.

Na otvaranju konferencije govorile su Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost i Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda.

Nina Mitić, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog rekla je da je Republika Srbija u prethodnom periodu posvećeno radila na unapređenju rodne ravnopravnosti – od donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti 2021. godine i pratećih podzakonskih akata, preko davanja podsticaja za razvoj preduzetništva od strane Ministarstva privrede i Ministarstva poljoprivrede, te olakšica za kupovinu stana za majke sa detetom, do uknjižbe seoskih gazdinstava i imovine za žene koje žive u
ruralnim područjima.

„Međutim, prilike u svetu se menjaju, što utiče i na položaj žena. U novom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma procenjuje se da se žene neće izjednačiti sa muškarcima još 131 godinu, a globalni trend unapređenja položaja žena je, po svim izveštajima, usporio. Ovaj trend nije zaobišao ni Republiku Srbiju, koja je prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o stanju rodne ravnopravnosti iz 2021. godine, pala sa 19. na 23 mesto. Najbolje je rangirana kada je reč o učešću žena u političkom životu, gde zauzima 21. mesto. Međutim, po kriterijumu uključenosti ženau ekonomski život i njihovim ekonomskim šansama pala je sa 54. na 77. mesto u svetu. Napredak je u zabeležen u pristupu žena obrazovanju, i po tom kriterijumu je na 37. mestu“, navela je Mitić.

Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost istakla je da su solidarnost i podržavanje ključne u daljem uspehu žena i ovakve konferencije su dobra prilika za negovanje dobrih odnosa i dodatno umrežavanje.

„Ženska prava su ljudska prava, odnose se i na muškarce i žene, nema tu nikakvog razdvajanja, nisu nam potrebne nove podele. Danas se žene nalaze na različitim pozicijama, u različitim domenima ali to još uvek nije dovoljno. I dalje treba da radimo na još boljem poslovnom okruženju koje će otklanjati patrijarhalne mehanizme“, istakla je Janković.

Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu Grada Beograda rekla je da za dalje unapređenje položaja žena u oblasti kulture, kada govorimo o strateškim dokumentima, veoma je važno donošenje Strategije kulturnog razvoja, na osnovu koje moraju da se naslanjaju kulture politike državne uprave i lokalnih samouprava. Nama ta nova strategija nedostaje i nju vidim kao mesto na kome se posebno može započeti sa odgovaranjem na potreba žena u kulturi koje proizilaze iz neravnopravnosti.

„U toku je donošenje Akcionog plana za primenu nove Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije. S obzirom da su žene ovim strateškim dokumentom prepoznate kao osetljiva društvena grupa, možda bi i sam grad trebalo da se uključi u kreiranje ovako važnog dokumenta“, dodala je sekretarka Mihailović Vacić.

Women’s Voice in Diplomacy (Glas žena u diplomatiji) je prvi panel u kome su učestvovali Džon Kenedi Mosoti, direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za Srbiju koji je na početku imao vrlo zanimljivo izlaganje na temu Policies to Progress: Expanding Family Friendly Workplaces and Combating Technology Facilitated Gender-Based Violence (Politike za napredak: veći broj radnih mesta kojima je porodica u fokusu i borba protiv digitalnog rodno zasnovanog nasilja) a nakon toga u panelu su mu se pridružile Milana Rikanović, direktorka UN Women u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa EU
Delegacije u Srbiji, Monika Podsklanova Šuhajdova, zamenica ambasadora, ambasada Slovačke u Srbiji i Silvia Davidou, ambasadorka Rumunije u Srbiji. Moderirala je Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku i bivša ambasadorka Srbije u Londonu.

„Dok težimo postizanju pune rodne ravnopravnosti, od vitalnog je značaja da promovišemo kritična pitanja kao što su politike prilagođene porodici i rodno zasnovano nasilje uz pomoć tehnologije. Zabrinjava činjenica da se 78% mladih devojaka u Srbiji oseća nesigurno u digitalnim prostorima uprkos tome što provode značajno vreme onlajn, i to ističe hitnu potrebu za stvaranjem bezbednijih digitalnih prostora, o čemu upravo govorimo u „bodyright“ kampanji”- kaže Džon Kenedi Mosoti, direktor UNFPA
za Srbiju.

Gošća iz Izraela, Michal Lebenthal Andreson, suosnivač izraelskog fem-tech startapa Impact51 i kompanije Think Creative je kao istaknuti predavač govorila o snazi promene i kako postati baš ta promena koju tražimo. Inspirisala nas je da ne odustajemo od svojih ciljeva ma koliko oni delovali teško izvodljivi.

CEO Talks: Business (Razgovori direktorki o biznisu) je panel u kome su učestvovale Dragana Orlandić, Dahlia, Danijela Gašparac, Telekom, Srbijavoz, Marija Matić, Direct Media, Violeta Jovanović, NALED i Marija Trivić, Media Support & Consulting d.o.o. Nataša Vulin, Advertising Solutions je moderirala panelom.

“Mlade žene koje teže vodećem pozicijama treba da se usredsrede na izgradnju samopouzdanja, traženje mentorstva i usavršavanje svojih veština. One mogu da prevaziđu izazove zalažući se za sebe, negujući fleksibilnost i šireći i podstičući svoju mrežu podrške. Pored toga, biti uvek informisan o trendovima industrije i iskorišćavanje njihovih jedinstvenih perspektiva, može pomoći da se sagledaju drugačije perpektive i obezbedi siguran put ka liderskim pozicijama“, istakla Dragana Orlandić, generalna
direktorka u kompaniji Dahlia.

CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi su kao studiju slučaja predstavile predstavnice ove kompanije Leonarda Dragić i Najda Đorđević. Čak i lavicama koje odlučne osvajaju svet treba predah i reset. Chenot Espace nudi preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Ovo putovanje do blagostanja omogućeno je na osnovu principa poznatog Chenot Metoda, praktičnog okvira koji kombinuje najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja.

CEO Talks: Communication (Razgovori direktorki o komunikacijama) je panel gde su o komunikacijama inspirativno govorile Milica Bajković, Forward, PR & Communications Agency, Danijela Popović Jurić, Red Communications, Sandra Radujko, New Media Team i Ivana Laković, Luxury Integrated.
Moderatorka je bila Milica Đokić, Journal.rs.

CEO Talks: Media & Culture (Razgovori direktorki o medijima i kulturi) kao poslednji panel danas je moderirala Maja Rakovic, Naxi Radio a sa njom su razgovarale Manja Grčić, K1, Majo Public, Tijana Palkovljević, Galerija Matice srpske, Jelena Medaković, Muzej grada Beograda, Ivana Bašičević Antić, Muzej naivne i marginalne umetnosti, Lidija Ćulibrk, glavna urednica magazina Lepota i zdravlje i Duška Jovanić, Diplomacy & Commerce magazin.

Zašto je bilo važno biti prisutan na ovom događaju?

Zato što se žene na najvišim pozicijama u svetu diplomatije, biznisa, kulture i medija moraju umrežavati i praviti sistem podrške za mlade dame koje tek kreću njihovim stopama i potrebna im je sva podrška da još više i bolje menjaju ovaj svet i jačaju poziciju žena u svim sferama. Upravo izgrađivanjem smislenih odnosa i uz malo sreće svi mi možemo kreirati profesionalne, lične i humane živote koje želimo.

Foto: Goran Zlatković

Foto galerija: