Home Festivali Etno grupa “Trag” nastupa na otvaranju manifestacije “Božićno seoce kod Hrama”

Etno grupa “Trag” nastupa na otvaranju manifestacije “Božićno seoce kod Hrama”

1911
0

Manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ biće svečano otvorena u četvrtak, 4. januara 2018. godine, u 18 časova.

Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej će, zajedno sa mnogobrojnim javnim ličnostima, podeliti božićne paketiće za preko 1.300 dece koja su iz mnogodetnih porodica, porodica korisnika narodnih kuhinja Verskog dobrotvornog staraljestva i dece iz domova za nezbrinutu decu, u Kripti Hrama Svetog Save. Podeli paketića prethodiće prigodan program u kojem će učestvovati hor srpske Patrijaršije „Zvonce“, koji će ovom prilikom premijerno izvesti pesmu „Kosovo i Metohija“ zajedno sa njenim autorom Nikolom Rokvićem.

Nakon toga, Njegova Svetost će zvanično otvoriti „Božićno seoce kod Hrama“ na bini na platou ispred Hrama Svetog Save uz pratnju Reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije.

Program svečanog otvaranja biće nastavljen na platou ispred Hrama nastupima dečijeg hora „Rastko“, Slobodana Trkulje i etno grupe „Trag“.

Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji neguje tradicionalnu muziku Balkana. U grupi je deset članova: četiri ženska vokala i šest instrumentalista. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, tarabuke), ali u sastavu su i klasični instrumenti (gitara i violina), kao i modernim (el. klavir – stage piano i bas). Na repertoaru grupe su pesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. S obzirom na to da “Trag” često i rado nastupa u Rusiji na repertoar su uvrstili i nekoliko ruskih pesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu. U proteklih dvanaest godina održali su preko 600 koncerata širom sveta.

Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spase od zaborava, ali i približe uhu današnje publik,e tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane.

Ove pesme su se, kao deo narodnog predanja, vekovima prenosile sa kolena na koleno i živele u narodu. Pri tome su svaka generacija i svaki pojedinac u njih unosili deo sebe bogateći ih time i čineći da ostanu uvek jednako žive i lepe. Sledeći tragove narodnog predanja grupa „Trag“ je u ove pesme udahnula svoj lični izraz, kao i duh našeg vremena, oživljavajući ih time, ali i ostavljajući, suštinski nepromenjenim i uvek narodnim, u amanet budućim generacijama.

Prvi album, pod nazivom „Zvuci Balkana“, objavili su 2008.godine, a drugi “Zavještanje” 2013. godine. Snimili su i nekoliko spotova u saradnji sa državnom televizijom RTRS.

Do sada su imali brojne koncerte i turneje u: Republici Srpskoj, Sjedinjenim Američkim Državama: Njujork, Filadelfija, Paterson, Čikago, Detroit, Klivlend, Nemačkoj: Minhen, Manhajm, Štutgart, Austriji: Beč, Donja Austrija, Holandiji: Roterdam, Zandam, Najmegen, Rusiji: nekoliko koncerata u Moskvi, koncerti na Slavjansku na Kubani, Petrograd, Švajcarskoj: Cirih, Vintertur, Srbiji: Tara, festival Kustendorf na Mokroj Gori, nekoliko koncerata u Beogradu, Novi Sad, Crvenka, Kula, Bajina Bašta, Bačka Palanka, BiH: Mostar, Sarajevo, Glamoč, Konjic, Tuzla, Čapljina, Ilijaš itd, Crnoj Gori: Herceg Novi, Nikšić, Berane, Tivat, Bijelo Polje, Mojkovac, Andrijevica, Hrvatskoj: Karlovac, Rijeka, Zagreb, Makedoniji: Skoplje, Kumanovo.

Godine 2010. grupa je prvi put boravila u Moskvi gde je održala brojne koncerte i oduševila moskovsku publiku. Nastupili su na 11. međunarodnom festivalu horova i folklora “Zvučit Moskva“ i osvojili 1. nagradu u kategoriji folklorne muzike. Organizatori su im omogućili brojne nastupe unutar festivala u najznačajnijim kulturnim institucijma u Moskvi: Hramu Hrista Spasitelja, Muzeju harmonike, te Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma. Čast nam je bila i da budemo jedini ansambl iz Republike Srpske koji je nastupio i u Moskovskoj filharmoniji. Nakon toga usledile su brojne turneje u Rusiju.

U maju 2012. godine nastupili su na gala koncertu u Kremlju 2012. u organizaciji patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.

Sarađivali su sa i našim najpoznatijim režiserom Emirom Kusturicom u projektu punk-opera “Dom za vešanje”, kao i na filmskom festivalu “Kustendorf”.

„Božićno seoce kod Hrama“ po prvi put se održava na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2018. godine.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Više informacija o manifestaciji i programu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.bozickodhrama.rs i Fejsbuk stranici – Božićno seoce kod Hrama.

Prijatelji manifestacije su: Lukoil, CEBEF, Erste banka, Raiffeisen banka, Next, PDM Agro Fruit, Heineken Srbija, Generali osiguranje, Swisslion Takovo, Harmonija ketering, Dexy Co Kids, Omladinsko pozorište Dadov.