Home Vesti Fashion and Art 5 dana iz 5 muzeja i galerija – dan...

Fashion and Art 5 dana iz 5 muzeja i galerija – dan peti

740
0

Majski Digital_Fashion_Week/Serbia održavamo pod sloganom “Fashion & Art: 5 dana iz 5 muzeja i galerija”.

Tokom pet dana trajanja događaja svi zainteresovani gledaoci upoznaće najpoznatija dela koja se nalaze u 5 odabranih galerija i muzeja, eminentni stručnjaci iz muzeja predstaviće kulturna blaga ili aktuelne izložbe koje se nalaze u ovim ustanovama. Dok će naši najpoznatiji dizajneri inspirisani određenim slikama ili umetnicima deo svojih kolekcija predstaviti upravo u odabranom muzeju ili galeriji u kojem se nalaze slike ili dela umetnika koja su im služila kao inspiracija.

Večeras vam predstavljamo Galeriju Milene Pavlović Barili u Pozarevcu.

Milena Pavlović Barili bila je slikar, ilustrator, pesnik i jedan od naših najznačajnijih umetnika međuratnog perioda. Rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu. Milena je bila dete umetnika, otac Bruno Barilli je bio poznati italijanski pesnik i kompozitor, a majka Danica Pavlović, iz poznate požarevačke porodice koja vodi poreklo od Karađorđa, studirala je muziku, klavir i pevanje u Minhenu.

Milena je u svojoj ranoj mladosti izražavala zainteresovanost i talenat za umetnost. Studirala je slikarstvo u Beogradu i Minhenu. Tokom školovanja na prestižnim minhenskim akademijama Knir i Likovnoj akademiji u svojim radovima uvidela je stilsku tendenciju koja je znatno odstupala od njihovog perfekcionističkog stila. Svoje umetničko obrazovanje nastavila je putovanjem u Španiju i Italiju gde istražuje strastvenu i dramatičnu svakodnevicu, a zatim se usavršava i nastavlja svoju slikarsku karijeru u evropskim prestonicama poput Londona, Pariza i Rima.

Njena prva izložba održana je u Beogradu, da bi zatim usledile izložbe u Požarevcu, Londonu, Parizu, Rimu i Njujorku. Imala je razvijen društveni život i često je bila okružena velikanima tadašnje umetničke scene, istaknutim slikarima, pesnicima i kritičarima omiljene joj avangarde. Njen pesnički talenat ogledao se u stihovima na francuskom i italijanskom jeziku, koji su po prvi put bili objavljeni 1934. godine u italijanskom listu “Kvadrino”. Poslednjih šest godina svog života Milena provodi u Njujorku, gde se uporedo sa slikarstvom bavila i ilustracijama za mnoge modne i lajfstajl časopise i reklame, kao i modnim dizajnom, kostimom i scenografijom. Umrla je 6. marta 1945. godine u 36. godini života u Njujorku, ostavljajući iza sebe bogatu karijeru.

O Galeriji Milene Pavlović Barili koja je osnovana u Požarevcu na inicijativu i veliko zalaganje Milenine majke Danice i planovima za izgradnju nove, govoriće nam direktorka galerije Ljiljana Dabić, dok će Milenin život i delo predstaviti kustoskinja galerije Violeta Marković.

Modni kreator koji se predstavlja u galeriji je Suzana Perić, videćemo Suzanine kreacije nastale inspirisane Mileninim umetničkim delima, lustracijama, američkim periodom tokom koga je radila za najprestižnije svetske magazine kao i ljubavi prema svojoj domovini, majci i ocu.

Dizajneri čije kolekcije ćemo imati priliku da vidimo petog dana „Fashion&Art-Digital Fashion Weeka/Serbia su:

RACHID HOSSNI, MOROCCO

LISA FITRIA, INDONESIA

NEERA ALATAS, INDONESIA

BANDIT LASAVONG, LAO PDR

PUI, LAO PDR

EVEN ONG, MALAYSIA

FION POON, MALAYSIA

CHARLOTTE BARJOU, MYANMAR

MIN THU RYEIN, MYANMAR

THET SU WADDY, MYANMAR

ZIN ZIN, MYANMAR

Na kraju svakog Fashion & Art dana svoje mišljenje i stavove sa nama će podeliti Eymeric Francois, potpredsednik Serbia Fashion Weeka i francuski dizajner visoke mode koji će nam govoriti o kolekcijama i dizajnerima čije kreacije smo imali priliku da vidimo.

Pratite nas na Jutjub kanalu  Digital_Fashion_Week/Serbia večeras od 19.00 časova

https://www.youtube.com/channel/UCRnscPDsna7xmjfqniSr7og