Home Konferencije Održana otvarajuća konferencija projekta “Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom...

Održana otvarajuća konferencija projekta “Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu”

717
0

Otvarajuća konferencija projekta „Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“, koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina održana je u petak, 28. maja 2021. godine, sa početkom u 12 časova u hotelu „Srem“ u Sremskoj Mitrovici.

Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partneri su: Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke, Republička uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske iz Banja Luke i Javna naučnoistraživačka ustanova institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske iz Banja Luke.

Projekat je počeo sa realizacijom 05. aprila 2021. godine i trajaće 18 meseci, do 04. oktobra 2022. godine. Ukupni budžet projekta iznosi 516.938,13 EUR-a, a kofinansiranje EU (IPA) fonda iznosi 84,99 % ili maksimalno 439.345,71 EUR. Glavni cilj projekta je poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine unapređivanjem javne službe (administracija, sistem inspekcije i nadzora) u vezi sa čvrstim otpadom i upravljanjem otpadnim vodama.

Konferenciju je otvorila Brankica Tabak, podsekretarka pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

„Izuzetno mi je drago, jer verujem da će do oktobra 2022. godine benefiti u povećanju kapaciteta na mnogim nivoima biti izraženi, omogućen bolji rad jer sama tema otpada i upravljanja otpadom paralelno nosi sa sobom određeni nadzor koji je ozbiljan posao, između ostalog i naše inspekcije, odeljenja koje je ovde u Sremskoj Mitrovici, koje će čini mi se imati najviše benefita i zadovoljstva da na ovom projektu učestvuje i daje svoj doprinos“, Istakla je podsekretarka Tabak.

Nakon toga, prisutnima se obratila Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

„Ovo je projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, koji će Republici Srpskoj omogućiti jačanje institucija u javnom sektoru, a za nas je to posebno značajno zbog toga što se radi o dva medija koji su u RS tek na početku da se urede, a to je upravljanje otpadom i otpadne vode. Kroz ovaj projekat ćemo da dobijemo laboratoriju, tj. da ojačamo naučnu instituciju koja se u RS bavi naučnim radom u ovoj oblasti zaštite životne sredine, a i Republičke inspekcije, i to su dve institucije na koje se mi u Ministarstvu koje je nadležno za zaštitu životne sredine u svom radu oslanjamo u velikom delu“, naglasila je gospođa Radusin.

Dragan Mijović, pomoćnik direktora, glavni republički urbanistučko-građevinski i ekološki inspektor Republičke uprave za inspekcijske poslove, Inspektorata Republike Srpske tom prilikom je istakao: „Ovaj projekat ne samo da će doprineti nadogradnji kapaciteta javnih službi za upravljanje otpadom u prekograničnom regionu, već će za institucije Republike Srpske predstavljati nastavak uspešne saradnje sa institucijama Pokrajinske vlade.“

„Očekujemo da će ovaj projekat pored obezbeđivanja tehničke opreme za unapređenje rada inspekcijskih organa, kroz razmenu stručnih iskustava sa kolegama iz Vojvodine u praksi omogućiti primenu zakona i doprineti unapređenju svesti o značaju upravljanja otpadom, posebno u prekograničnom regionu koji zahteva podjednako angažovanje i učešće država koje se graniče“, naglasio je Mijović.

Prisutnima se na otvarajućoj konferenciji obratio i Predrag Ilić, direktor Javne naučnoistraživačke ustanove instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

„IPA fondovi su kod nas nažalost često neiskorišćene prilike, i često se ne usudimo ni da apliciramo i učestvujemo, ali uz podršku pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, smo i mi imali velike benefite, od kojih je najveći što se u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini formira prva laboratorija za analizu opasnog otpada“, rekao je Ilić.

Nakon uvodnih obraćanja, svoje prezentacije o projektu prisutnima su predstavili: Nemanja Erceg, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine; Svetlana Topić, viši stručni saradnik za poslove upravljanja otpadom u Ministarstvu za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske; Dragan Nikolić, inspektor u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske i Predrag Ilić, direktor Javne naučnoistraživačke ustanove instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.