Home Konferencije “Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine” – Boško Vučurević – Vrata Privredne...

“Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine” – Boško Vučurević – Vrata Privredne komore Vojvodine otvorena su za sve, naročito za one koji imaju poteškoće u poslovanju

626
0

Privredna komora Vojvodine i kompanija Color Media Communications organizuju onlajn konferenciju pod nazivom „Godinu dana kasnije: Perspektive privrede Vojvodine”.

Konferencija će se održati u četvrtak, 3. juna 2021. godine, sa početkom u 10.00 časova u velikoj sali Privredne komore Vojvodine u Novom Sadu uz istovremeni prenos uživo na jutjub kanalu i učešće ambasadora i predstavnika privrednih komora iz Evrope onlajn.

Učesnici onlajn konferencije razgovaraće o ekonomiji Vojvodine i investicijama u privredu, ali i o tome kako će u budućnosti izgledati pojedine industrije i poslovanje kompanija, kako domaćih tako i stranih.

Na konferenciji će biti obuhvaćene teme organizacije industrijskih grana, poslovanje privatnog sektora u Vojvodini, kao i saradnja na lokalnom nivou nakon pandemije. Iskustva regiona evropskih zemalja u obnavljanju međuregionalne saradnje su svakako od značaja za održivi privredni razvoj, o čemu će više govoriti predsednici privrednih komora evropskih regiona sa kojima Privredna komora Vojvodine ima potpisane sporazume o saradnji i mnogobrojne zajedničke aktivnosti.

Ovim povodom naš sagovornik bio je Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine koji će, između ostalih, otvoriti konferenciju.

Kako komentarišete privredu AP Vojvodine u prvom kvartalu tekuće godine. Šta kažu prve analize i statistika? Koje grane privrede su bile najaktivnije?

– Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji je u periodu januar-april 2021. godine veća za 10,1 %, u odnosu na industrijsku proizvodnju u istom periodu prošle godine. U istom periodu u AP Vojvodini zabeležen je rast od 8,3 % međugodišnje. Ukupna vrednost spoljnotrgovinske robne razmene AP Vojvodine u periodu januar-april 2021. godine ostvarena je u vrednosti od 4,8 milijardi evra što je za 18,2 % više u odnosu na razmenu prošle godine. Izvoz robe ostvaren je u vrednosti od 2,4 milijardi evra, a uvoz 2,3 milijarde evra. Statistika za prvi kvartal 2021. godine pokazuje da je rast Bruto domaćeg proizvoda u odnosu na isti period 2020. godine iznosio 1,7 %.

Što se agrarne spoljnotrgovinske razmene tiče za prva četiri meseca ukupna vrednost razmene iznosila je 915,6 miliona evra i veća je za 21,9 % od ostvarene razmene u istom periodu prošle godine. Međugodišnje posmatrano izvoz je povećan za 27,2 % a uvoz za 10,2 %. Najznačajniji agrarni proizvod u izvozu AP Vojvodini u prva četiri meseca 2021. godine jeste kukuruz, čijim izvozom je ostvarena vrednost od 167,7 miliona evra, što je za 45,5 % više u odnosu na isti period prošle godine.

Kako bi okarakterisali saradnju privrede, malih, srednjih i velikih preduzeća i komore u narednom periodu?

– U proteklih godinu dana koje je obeležila pandemija izazvana virusom Kovid-19 Privredna komora Vojvodine održala je preko 50 onlajn konferencija, pružila mogućnost privrednicima, pre svega onim izvozno orijentisanim da se na B2B sastancima na Biznis forumima spoje sa privrednicima iz regiona i sveta i razmene iskustva poslovanja i utvrde nove mogućnosti saradnje. Naša vrata otvorena su za sve privredne subjekte koji su tokom ovog perioda imali razne poteškoće u poslovanju, trudili smo se zajednički da nađemo rešenja, a bili smo tu i za one koji su uprkos globalnoj krizi nastavili i sa razvojnim projektima. U skladu sa epidemiološkom situacijom nadamo se otvaranju i susretima uživo na sajmovima i skupovima gde ćemo kao i do sada nastaviti da promovišemo privredu AP Vojvodine.

Privredna komora Vojvodine je dosta aktivna kada je u pitanju međunarodna i regionalna saradnja, potpisan je niz sporazuma o saradnji. Gde su najuočljiviji rezultati?

– Na planu međunarodne i regionalne saradnje nismo prestali da komuniciramo sa našim partnerima iz komora ni tokom perioda pandemije. Potpisali smo i prvi onlajn sporazum o saradnji i to sa našim kolegama iz komore Samare (Ruska Federacija). Poslednji u nizu potpisanih sporazuma desio se u Aleksandriji. Kao član delegacije Pokrajinske vlade koja je boravila u Aleksandriji u maju, potpisao sam sporazum o saradnji sa predsednikom Privredne komore Aleksandrije. Sa tom komorom nas veže, inače, dugogodišnje prijateljstvo i rad, iza nas je niz poslovnih foruma na kojima smo spojili privrednike iz raznih oblasti koji su razgovarali o mogućnostima proširivanja saradnje.

Program konferencije možete pogledati na sajtu: http://communications.rs/perspektiveprivrede2021/