Home Izložbe Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ otvorena u Ruskom domu u...

Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“ otvorena u Ruskom domu u Beogradu

176
0

Sinoć je u Ruskom domu u Beogradu otvorena izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“. Postavku su otvorili dr Georgij Engelhardt, naučni savetnik u Ruskom domu, Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorište umetnosti Srbije i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe.

Prisutnima se na početku obratio dr Georgij Engelhardt, koji se zahvalio organizatorima izložbe i Muzeju pozorišne umetnosti Srbije kao izvoru informacija.

Srbija je postala druga otadžbina i šansa za umetnike da zadrže svoj društveni status nakon kraha države i strašnog građanskog rata. Tu je postala fuzija, ruski umetnici su mogli da se ostvare i nauče svoje mlade srpske kolege onim što su znali i umeli a srpske kolege su dobile mogućnost da uče od najboljih profesionalaca. Ova izložba je vrlo interesantna, veoma korisna i veoma nam je drago što je postavljena u Ruskom domu, tamo gde su se ljudi, čije su biografije ovde predstavljene, ovde nastupali, okupljali, družili, to je njihova kuća. Mnogo smo zahvalni što su organizatori uložili takavi trud da prikažu deo naše zajedničke kulturne istorije“, dodao je Engelhardt.

Posetioce je pozdravila i Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Sve što znamo o umetnicima iz Rusije i njihovom boravku nalazi se kod nas. Rado smo se odazvali pozivu da dostavimo dokumentaciju koja objedinjuje ovu priču u jednu. Bez ruskh umetnika ne može se zamisliti pozorišni život u Srbiji i meni je drago što smo uspeli da sačuvamo sve i nadam se da ćemo još češće imati razloga da prikazujemo ovu bogatu istorijsku građu”, rekla je Burojević.

Publici se obratio i Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i organizator izložbe.

I posle sto godina u Srbiji imamo reditelje koji obogaćuju našu kulturu i društvo. Ova izložba je jedan mali trud i mali omaž  i onim Ruskima koji su došli pre 00 godina i njihovim potomcima, verujem da su ovde prisutni neki od vas, i ovim Rusima koji su došli u proteklih nekoliko godina i drago mi je da smo bar nešto učinili da im odamo priznanje i slavu”, rekao je Čoban.

Otvaranju je prisustvovao i Branislav Holodkov, unuk slavnog operskog pevača, Pavela Fjodoroviča Holodkova, jednog od belih Rusa o kojima je reč na izložbi.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Institucijalnu podršku pružilo je Ministarstvo kulture Srbije.

Svi zainteresovani izložbu će moći da pogledaju u Ruskom domu do 27. februara kada putuje u Novi Bečej, četvrti grad u kojem je bila velika koncentracija belih Rusa između dva rata.

Foto: Goran Zlatković

Foto galerija: