Home Izložbe Otvaranje izložbe „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” u Domu kulture u...

Otvaranje izložbe „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” u Domu kulture u Novom Bečeju

139
0

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Izložba će biti svečano otvorena u utorak, 27. februara 2024. u Domu kulture u Novom Bečeju sa početkom u 19 časova.

Postavku će otvoriti:

– Edit Zerebelji Tenji, stručni saradnik u Domu kulture Novi Bečej
– Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe

Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta” tokom februara meseca gostuje u Novom Sadu, Beloj Crkvi, Beogradu i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Dobro došli!