Home Izložbe Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”, utorak, 6.2, 18.00 č –...

Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”, utorak, 6.2, 18.00 č – Muzej u Beloj Crkvi

274
0

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Izložba će biti svečano otvorena u utorak, 6. februara 2024. u Muzeju u Beloj Crkvi sa početkom u 18.00 časova.

Postavku će otvoriti:

Igor Vokoun, direktor Muzeja u Beloj Crkvi
Vladimir Kasteljanov
, osnivač Muzeja Ruska Soba
Robert Čoban, 
predsednik Color Press Grupe

Pre pozdravnih govora, solistkinja Muzičke škole iz Vršca izvešće dve pesme na ruskom jeziku.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu (20.2) i Novom Bečeju (27.2), kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.