Home Vesti Izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela”...

Izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela” – Marta Jovanović kao slavna italijanska fimska zvezda

662
0

U saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Galerijom Milene Pavlović Barilli u Požarevcu i Centrom za kulturu Požarevac, a uz podršku Grada Požarevca, Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih srpskih i jugoslovenskih slikara uz angažman čuvenih umetničkih i modnih fotografa.

Posle izložbi u Galeriji Sava Šumanović u Šidu, Galeriji Milan Konjović u Somboru i u Muzeju grada Beograda, gde su bila izložena originalna platna Paje Jovanovića uz njihove klasične citate ili avangardna umetnička viđenja njegovih najpoznatijih dela, ovog puta je u fokusu opus neponovljive Milene Pavlović Barilli.

Izložba “Milena Pavlović Barilli: Jedna umetnica, 15 fotografa – 30 umetničkih dela” svečano će biti otvorena 9. septembra u 19 éasova u Centru za kulturu u Požarevcu.

Bio je zaista veliki izazov dešifrovati skrivena značenja njenih čudesnih slika koje su krile životnu priču umetnice i ikone srpskog modernizma, uvek i zauvek iznad svog vremena.Neobična sudbina i veličanstvena umetnost Milene Pavlović Barilli učinili su da fotografi pronađu i osvetle i one zatamnjene skice iz njenih devet života.

Deo oživljavanja magije Milene Pavlović Barilli je i fotograf Marko Krunić čiji model je ovom prilikom bila konceptualna umetnica Marta Jovanović, a koji je bio inspirisan portretima slavne italijanske filmske zvezde. Kostim je uradio poznati dizajner Igor Todorović. 

“Rudolf Valentino, italijanska filmska zvezda bio je najveća zvezda nemog filma i prvi muški seks-simbol Holivuda koji je na veliku žalost, preminuo veoma mlad, u 31. godini života, u Njujorku, na vrhuncu slave. Kada je preminuo, 1926. godine, došlo je do prve velike masovne histerije, žene su se bacale pod automobile, a i u Beogradu su odmah razgrabljene sve razglednice s njegovim likom. Fascinaciju ovim holivudskim glumcem pokazala je i Milena Pavlovic Barili koja je tada imala 17 godina, slikajući dva njegova portreta,” – kaže Marko Krunić.