Home Vesti Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” otvorena u Vrbasu

Izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale Srbiju” otvorena u Vrbasu

912
0

Posle velikog uspeha kampanje “ONI SU MENJALI SVET” , kompanija “Color Media Communications“, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, AMS osiguranjem i Apatinskom pivarom- Jelen pivo “ŠAMPIONI SVAKI DAN”, kampanju nastavlja i u 2020. godini.

Kampanja “OSOBE SA INVALIDITETOM KOJE SU MENJALE SRBIJU” ima za cilj podizanje svesti društvene zajednice i prevazilaženje predrasuda prema osobama sa invaliditetom.

Na izložbi su predstavljene fotografije sa tekstom o životu i uspesima osoba sa invaliditetom iz Srbije.

Pored fotografija i teksta, posetioci izložbe su bili u prilici da čuju i životne priče osoba koje smo uvrstili u projekat, kako bi se čuo glas onih koji se suočavaju sa večitom stigmom zbog različitosti.

Izložba je juče otvorena na Trgu Nikole Pašića u Vrbasu, i u ovom gradu će gostovati i moći da se pogleda sve do ponedeljka, 12. oktobra.

Izložbu su otvorili Milan Glušac, zamenik predsednika opštine Vrbas i Aleksandar Plavšić, psiholog, a predstavile su se i neke od osoba koje smo ove godine uvrstili u projekat, odnosno:

  • Milan Šolaja, 2014. godine saobraćajna nezgoda učinila ga je nepokretnim u njegovoj 34. godini života. Nakon rehabilitacije, počinje sasvim slučajno, na poziv prijatelja, da se bavi ronjenjem na dah. Na Evropskom prvenstvu u ronjenju na dah u Sloveniji osvaja zlatnu medalju, a 2019. godine osvaja srebro na svetskom takmičenju koje se održava u okviru Festivala za osobe sa invaliditetom “Para-Krim 2019” u Rusiji.
  • Mara Hornjak, koja je, od rođenja do šeste godine bila nepokretna zbog rahitične bolesti, što se kasnije odrazilo i na vid koji je potpuno izgubila 1981. godine. Ipak, to nije umanjilo njenu aktivnost i počela je da se bavi sportom i da trenira atletiku, petoboj, trčanje na 100 metara, bacanje diska, bacanje kladiva i skok u dalj. Završila je za maser terapeuta i danas ima brojne klijente. Bila je majka dvoje dece, ali nažalost tragično je izgubila sina. Danas je baka dvoje unučića, državni prvak u plivanju i kuglanju, reprezentativac Svetskog i Evropskog prvenstva, igra šah i uključena je u manifestaciju „Vredne ruke slepih žena Srbije“.