Home Vesti Kampanja “Zelena Srbija”: Ambasada Pakistana podržala akciju sadnje u Priboju

Kampanja “Zelena Srbija”: Ambasada Pakistana podržala akciju sadnje u Priboju

865
0

Kompanija Color Media Communications pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i tokom 2021. godine sprovodi kampanju “Zelena Srbija”.

U sklopu kampanje “Zelena Srbija” biće organizovana sadnja u 10 gradova i opština Srbije kako bismo podigli svest građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije,  kao društveno odgovorna institucija ovom kampanjom želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Opština Priboj je treća u ovoj godini od planiranih 10 gradova i opština, koja je prepoznala značaj ovog projekta i omogućila da se sadnice omorike, u okviru kampanje „Zelena Srbija“, zasade u školskom centru u Novom Priboju.

Boris Mrdović, predsednik Skupštine opštine Priboj posebno je istakao ovom prilikom da je svest o očuvanju životne sredine vezana za generacije koje dolaze.

“Izabrali smo ovaj prostor osnovnih i srednjih škola u Priboju, gde će naše mlade generacije i deca koja dolaze imati svest o zdravoj životnoj sredini i podsetnik da treba da čuvamo i ekologiju i životnu sredinu, posebno ove zasade koji simbolično govore o pozitivnom uticaju na zdravlje ljudi.”

Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije naglasio je da je zdrava životna sredina osnov za očuvanje ljudske egzistencije, zdravog razvoja društva i bitan faktor za kvalitetan nivo života stanovništva.

“Kao društveno odgovorna institucija, Direktorat želi ovim projektom da podigne svest građana o tome koliko je značajno pošumljavanje Srbije u obnavljanju njenog eko fonda, ali i da doprinese očuvanju planete za buduće generacije, ne samo u nacionalnim već i međunarodnim okvirima.”

Nj.E. Šerjar Akbar Kan, ambasador Pakistana u Srbiji govorio je o jednom od najvećih programa sadnje drveća na svetu, koji se realizuje upravo u Pakistanu i nosi simboličan naziv cunami 10 milijardi stabala.

“Ovaj program sadnje je pokrenula Vlada premijera Pakistana, Imrana Khana 2018. godine i nadamo se da ćemo do 2023. godine zasaditi 10 milijardi stabala u Pakistanu. Upravo iz tog razloga sam bio oduševljen kada sam dobio poziv da učestvujem u današnjoj sadnji, jer ako već nisam u prilici da zasadim drvo u Pakistanu, mogu to da uradim ovde u Srbiji, koja je trenutno moja druga kuća.”

Prethodno ove godine sadnja je organizovana u Zrenjaninu i Bačkoj Palanci, a tokom 2020. godine u okviru kampanje “Zelena Srbija” posetili smo i sadnicama oplemenili sledeće gradove i opštine: Apatinu, Somboru, Čačku, Šapcu, Beočinu, Surčinu, Vranju, Novom Bečeju, Baču i Zaječaru.

Partneri ovogodišnje kampanje “Zelena Srbija” su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl I Telenor.