Home Vesti Kampanja žene žive i na selu sutra u opštini Vrnjačka Banja

Kampanja žene žive i na selu sutra u opštini Vrnjačka Banja

645
0

Šesta tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održaće se u petak, 16. jula u opštini Vrnjačka Banja, gde će nas u sklopu kampanje “Žene žive i na selu” ugostiti žene iz ovog kraja i približiti nam svoj rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Razgovaraćemo sa ženama Raškog okruga, između ostalog sa članicama Udruženja “Seoske žene Vrnjačke Banje”, sa ženama iz Novog Sela, Vukušice i sela Otroci.

Među sagovornicama biće i Marijana Šibak iz Novog Sela, koja se, pored toga što je na čelu Udruženja “Seoske žene Vrnjačke Banje” bavi i poljoprivrednom proizvodnjom na porodičnom gazdinstvu Šibak.

Marija Teočanac, studentkinja iz Novog Sela objasniće nam kako je biti ženska takmičarka među mnogobrojnim oračima na manifestaciji “Prva brazda”, koja se tradicionalno održava u Novom Selu.

Razgovaraćemo i sa Danijelom Đorđević iz sela Vukušica i Danijelom Tlačinac iz sela Otroci, kojima je primarna delatnost stočarstvo.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine sa kampanjom “Žene žive i na selu” obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka, Elemir u u opštini Zrenjanin, Bukovac u opštini Petrovaradin, Bač u istoimenoj opštini, Sajan u opštini Kikinda.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS Osiguranja i POŠTE Srbije.