Home Konferencije Konferencija Dan Amerike u Beogradu – SAD će nastaviti da podržavaju Srbiju...

Konferencija Dan Amerike u Beogradu – SAD će nastaviti da podržavaju Srbiju na njenom putu evro-atlantskih integracija

579
0

U Narodnoj skupštini Republike Srbije, u organizaciji Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i magazina Diplomacy&Commerce, danas se održava konferencija “Dan Amerike u Beogradu”. Konferenciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kompanije UGT Renewables i Hyndai Engenering kao generalni pokrovitelji i Millenium Resorts, Beogradske elektrane i N2 Growth.

Specijalna tema konferencije je stanje i perspektive bilateralnih odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a pored toga će učesnici razgovarati i o bezbednosti, biznisu i energiji na više panela.

Konferenciju “Dan Amerike u Beogradu” otvorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, koji je tom prilikom podsetio na prijateljstvo dva naroda i dve države koje traje preko 140 godina. On je najavio razgovore o budućoj saradnji u oblasti investicija i energetike, ali je rekao da se ne zaboravlja ni kulturna saradnja. Marinković se posebno zahvalio gospodinu Robertu Čobanu i Diplomacy&Commerce magazinu na svemu što su uradili za razvoj kulturne saradnje između dve zemlje.

Džon Ginkel, zamenik šefa misije u ambasadi SAD u Beogradu se obratio učesnicima konferencije uz podsećanje da SAD smatraju Srbiju stabilnim partnerom.

“SAD će nastaviti da podržavaju Srbiju na njenom putu evro-atlantskih integracija” – rekao jeGinkel i podsetio i na odličnu privrednu saradnju dve zemlje i rekao da će u budućnosti SAD više pomagati Srbiji da razvije različite energetske potencijale zasnovane na obnovljivim izvorima energije.

Major general Džon Haris iz Nacionalne garde Ohaja, istinski prijatelj Srbije i srpskog naroda, još jednom je istakao svoje zadovoljstvo zbog prilike da ponovo razgovara o mogućnostima za razvoj bilateralnih odnosa i posebno u oblasti odbrane.

“Radeći zajedno, rame uz rame, stvaramo bezbedniji svet”, istakao je general Haris, koji je istako da saradnja Nacionalne Garde Ohaja i Vojske Srbije traje već 15 godina.

Sporazum o strateškom partnerstvu

Učesnicima konferencije se potom obratila Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike. Ona je posebno naglasila potrebu potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu, za koji je rekla da treba da radimo na njemu i da idemo ka tome da se ovakav sporazum potpiše.

“U našoj dugoj istoriji bilateralnih odnosa imali smo mnoge blistave ali i manje blistave trenutke. Bilo je trenutaka kada se nismo slagali, ali oni blistavi trenuci ne mogu nikada da se zaborave”, rekla je Mihajlović i podsetila na isticanje srpske zastave na Beloj kući 1918. godine ili misiju Halijard tokom Drugog svetskog rata kada je spašeno više stotina američkih vojnika.

U okviru specijalnog panela o stanju i perspektivama bilateralnih odnosa Srbije i SAD učesnicima se obratio i Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije. Dačić je govorio o svojim odnosima sa američkim zvaničnicima tokom svoje bogate političke biografije. On je, za razliku od ministarke Mihailović, istakao da sporazum o strateškom partnerstvu ipak mora da bude postavljen na temelju zajedničkih interesa i problema i da za takvim čim prema trenutnim odnosima na političkoj sceni, ne postoje uslovi.

Dačić je, ipak, podsetio da treba raditi na sećanju na dobre primere iz naše zajedničke prošlosti. On je lično, dok je bio ministar spoljnih poslova insistirao da se neki pozitivni događaji istaknu i da se javnost podseti na njih. Dačić je bio inicijator programa obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući kada je naišao na odličnu saradnju tadašnjeg američkog ambasadora koji je našu zastavu postavio na svoju rezidenciju. Mnogi u Srbiji do tada nisu ni čuli za taj događaj.

Nagrade za doprinos bilateralnoj saradnji Srbije i SAD

Kongres srpsko-američkog prijateljstva i magazin ,,Diplomacy & Commerce“ prepoznavajući značaj pojedinačnog doprinosa u kolektivnom, koriste ovu priliku i imaju čast da baš danas dodelom Nagrade za sveukupan doprinos bilateralnoj saradnji Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država zahvale laureatima na marljivom i posvećenom činjenju u jačanju odnosa naših dveju zemalja.

Nagrade su dodeljene Majoru Generalu Džonu Harisu i Aleksandru Milutinoviču, pripadniku američke komande za Evropu, u čije ime je nagradu primio Bojan Dimitrijević. Nagradu su dobili i kongresmen Emanuel Kliver i predsednik Privredne komore Ohaja Stiv Stajvers. Kompanija Filip Moris je takođe među laureatima.

Robert Čoban, koautor projekta konferenciji dodelio je nagrade laureatima u oblasti kulture i umetnosti: Nedi Knežević, direktorki Muzeja Jugoslavije, Vladimiru Pištalu, piscu i direktoru Narodne biblioteke Srbije, Mileni Trobožić Grafild, pozorišnoj i filmskoj producentkinji.

Foto: Edvard Nalbantjan