Home Konferencije KONFERENCIJA DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ: Nedostatak stručnjaka i ustanova problemi su koji...

KONFERENCIJA DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ: Nedostatak stručnjaka i ustanova problemi su koji sprečavaju da se nasleđe snažnije odrazi na kvalitet života

878
0

U okviru Dana evropske baštine, koji se tradicionalno i kontinuirano realizuju u opštini Bač, uz brojne druge aktivnosti pre i posle, danas je održana i online konferencija DANI EVROPSKE BAŠTINE BAČ – Kako istorijsku baštinu opštine Bač staviti u funkciju savremenog turizma.

Uz saradnju sa Opštinom Bač, Turističkom organizacijom opštine Bač, Udruženjem “Bač u srcu Bačke” i glavnu finansijsku podršku Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, kompanija Color Media Communications ovu manifestaciju može da svrsta i među svoje tradicionalne.

Tema današnje konferencije je kako istorijsku baštinu Opštine Bač staviti u funkciju savremenog turima.

Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji govorila je o tome čemu nas sve istorija uči

– Istorija nas uči da je, kako bismo otišli u budučnost, neophodno da znamo svoju prošlost, i zato je važno da čuvamo kulturnu baštinu.

Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka pan-evropske Federacije EUROPA NOSTRA:

– Aktivizam nikada ne prestaje. Kada postanete strastveni ljubitelji, aktivisti za kulturnu baštinu, u svakom trenutku se povezujete sa ljudima koji dele tu pasiju.

Marija Labović, direktorica Turističke organizacije Srbije:

– Mislim da svi moramo da se prilagodimo novoj realnosti, treba da iskoristimo ovo vreme da se dodatno pripremimo i sa materijalima za promociju. Digital ne treba da stane.

– Kada se uspostavi nova normalnost bitno je da smo prisutni u glavama turista, odnosno da ih podsećamo na Srbiju kao destinaciju, a svakako i na Bač kao sastavni deo iste.

Tanja Mitić, komunikolog i šef Kabineta predsednika Opštine Bač:

– Što se tiče promocije Bača kao takvog, turizam je jedna od grana koja zavređuje najveću promociju. Međutim, opština Bač pored ovih projekata koji se bave kulturno istorijskim nasleđem o kojem mi danas pričamo, trenutno realizuje i četiri evropska projekta iz drugih oblasti.

Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine:

– Bač i njegovo okruženje zaista predstavljaju svojevrsnu kulturnu riznicu, čiji je značaj s pravom prepoznat u širim svetskim okvirima.

Robert Čoban, predsednik kompanije Color Press Group:

– Mnogo je toga u Baču i celoj opštini Bač što bi moglo da bude okidač za turističku ponudu. Svestan sam da je opština siromašna i da nema većih sredstava za promociju, da bi trebalo da se više uključe AP Vojvodina i Republika Srbija.

Marina Balaban, zamenica predsednika Opštine Bač:

– Kulturni turizam je jedan od najbrže rastućih vidova turizma u svetu a okosnicu razvoja turizma u opštini Bač predstavlja upravo kulturno nasleđe.

Dr Slavica Vujović, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture:

– Nedostatak stručnjaka i ustanova, koji bi preuzeli poslove u potrebnom kapacitetu, bili su i ostali problemi koji koče da se nasleđe snažnije odrazi na kvalitet života.

Konferenciju je moderirala Vanja Kovačev, komunikacijski expert.

Programske aktivnosti koje su ranije bile realizovane tokom jednog ili dva centralna dana, ove godine su raspoređene tokom celog septembra, kako bi i organizatori i učesnici mogli da ispoštuju sve propisane mere Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, a koje se odnose na prevenciju i zaštitu od virusa COVID 19.

Više detalja o programu manifestacije možete pogledati na sledećem linku: http://communications.rs/danibaca2020/