Home Konferencije Konferencija “Ljudska prava u digitalnom dobu” 24. februara u Palati Srbije

Konferencija “Ljudska prava u digitalnom dobu” 24. februara u Palati Srbije

587
0

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Color Media Communications organizuje u četvrtak, 24.02.2022., sa početkom od 11.00 časova, hibridnu konferenciju u Palati Srbije na temu Ljudska prava u digitalnom dobu.

Konferencija će pored publike u prostoru imati i uživo prenos na YouTube kanalu Color Media Communications.

Konstantni razvoj informacionih i digitalnih tehnologija prati i pojava sve više opasnih delovanja u virtuelnoj realnosti koja je zamenila mnoge nivoe društvene komunikacije. Po definiciji, digitalno nasilje i zlostavljanje je zloupotreba informacionih tehnologija koja može da ima za posledicu povredu druge ličnosti i ugrožavanje dostojanstva i može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama, mobilnim telefonima, web-sajtovima, forumima.  Isto tako, fizičko i psihičko nasilje koje ugrožava osnovna prava čoveka može imati svoj nastavak u digitalnom svetu i da i borba i reakcija usledi upravo zbog podrške koju ta tema dobije od online zajednice. Kako posledice svih ovih delovanja mogu biti fatalne, nasilje, bilo kakvo ugrožavanje ljudskih prava je tema kojom se moraju baviti svi nivoi državne i lokalne vlasti, nevladine organizacije, akademska zajednica, mediji i zainteresovana javnost kako bi informisali, edukovali i zaštitili sve građane Republike Srbije.

Na otvaranju konferencije će govoriti: Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog; Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji;  Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji; Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti; Nj. E. Annika Ben David, ambasadorka Švedske u Beogradu i Nj.E. Maria Virgínia Mendes Da Silva Pina, ambasadorka Portugalije u Srbiji.

Nakon zvaničnog otvaranja diskusija sa panelistima će se nastaviti kroz dve panel diskusije pod nazivom: “The Dark Side of the Moon – Sjaj i beda uticaja na društvenim mrežama” i “Od #metoo do #nisamprijavila: Novi mediji kao saveznici ranjivih društvenih grupa”

Kompletan program možete pogledati na sajtu: http://communications.rs/ljud.pravaudig.dobu/