Home Konferencije Konferencija “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” u Domu Narodne skupštine Republike Srbije

Konferencija “Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” u Domu Narodne skupštine Republike Srbije

731
0

Konferencija ”Srpsko-američki odnosi: Strategija energetske diverzifikacije” održaće se u četvrtak, 12. maja 2022. godine sa početkom od 14.00 časova u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u organizaciji Kongresa američko-srpskog prijateljstva KSAP i Color Media Communications, a u okviru serijala konferencija koje zajedničim snagama KSAP i CMC organizuju već treću godinu zaredom.

Efikasna strategija diverzifikacije danas je pitanje ne samo od značaja za celokupan privredni razvoj, već je i pitanje geopolitičke konkurentnosti.

Energetska bezbednost i nezavisnost treba da budu prioriteti za sve države a posebno je značajno da Srbija nastaviti da radi na diverzifikaciji, mogućnostima unapređenja gasne povezanosti i potencijalu alternativnih energetskih trasa kako bi omogućila neometan privredni razvoj. Srbija je napravila određene korake već prošle godine kada je donet nov zakonodavni okvir, kakav ranije nismo imali, posebno kada je reč o korišćenju OIE i energetskoj efikasnosti.

Klimatske i energetske politike EU, uključujući klimatski zakon, su postavile jasne klimatske ciljeve koji se moraju ostvariti do 2030. godine. Zemlje u Evropi imaju zadatak da ubrzaju energetsku tranziciju zasnovanu na uštedi energije i ulaganju u obnovljive izvore energije. Koliko smo trenutno udaljeni od cilja da do 2050. godine postignemo nultu neto emisiju gasova sa efektom staklene bašte? U kojoj meri je važno i neizbežno ubrzati energetsku tranziciju i politiku smanjivanja emisije štetnih gasova, odnosno upotrebe fosilnih goriva. O svim ovim i drugim značajnim pitanjima koji se tiču strategije energetske diverzifikacije, unapređenja energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije, izgradnje novih energetskih kapaciteta, kao i kako da u narednim godinama radimo svi zajedno na energetskoj nezavisnosti govoriće se na konferenciji.

Učesnici konferencije su: Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije; Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Nj. E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji, Nj. E. Jahel Vilan, ambasador Izraela u Srbiji, Lora Lohman, zamenica pomoćnika sekretara za energetsku diplomatiju u Birou za energetske resurse, State Department-a, Vladimir Marinković, osnivač KSAP, Robert Čoban, predsednik Color Pres Group…..

Detaljniju agendu možete pogledati na link: http://communications.rs/srbusarelations2022/