Home Vesti LET’S CHEF TOGETHER: Ambasador Turske prvi domaćin novog projekta

LET’S CHEF TOGETHER: Ambasador Turske prvi domaćin novog projekta

717
0

Sinoć je u prelepom ambijentu Prezident Palace Belgrade hotela održan prvi događaj u okviru serijala Let’s chef together (Kuvajmo zajedno) u organizaciji Color Media Communications u partnerstvu sa kompanijom Lidl Srbija.

Projekat Let’s chef together (Kuvajmo zajedno) je nastavak priče koju je pokrenuo naš magazin Diplomacy&Commerce Austria gde je cilj predstaviti autentična i tradicionalna jela koja se kuvaju širom sveta. Želimo da u društvo predstavnika diplomatskog kora, medija, food blogera i drugih gostiju govorimo o značaju hrane kao deo kulturnog i turističkog identiteta država širom sveta. U planu je 10 događaja do kraja 2022.

Naš prvi domaćin H. E. Hami Aksoy sa svojom suprugom Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy je s velikom pažnjom i uz pomoć šefa ambasade i šefovima iz restorana Kultura prikazao delić jela koja predstavljaju Tursku u najboljem svetlu.

Ambasador Aksoj izjavio je da kuhinja svih kultura na neki način pokazuje i kulturni identitet mesta kojem pripada.

– Hrana ne predstavlja samo ishranu, već i istoriju, kulturu, verovanje i identitet – rekao je Aksoj.

Istakao je, takođe, da turska kuhinja zauzima važno mesto u svetu.

– Bogatstvo turske kuhinje nastalo je kao rezultat ukrštanja različitih kultura tokom dugog istorijskog perioda – izjavio je Aksoj i dodao:

– Naši stolovi za jelo su simbol jedinstva i deljenja, a imaju i karakteristiku da okupljaju ljude. Nadam se da će vam se svideti proizvodi turske kuhinje koje delimo sa vama ove večeri.

Podsetivši da je Turkish Airlines (THY) uveo tri direktna leta na relaciji Beograd-Istanbul i da je u decembru 2021. uspostavio direktan let iz Beograda za Ankaru, Aksoj je rekao da se u Turskoj mogu isprobati veoma ukusna jela.

Njegova supruga Džanan Parmaksizoglu istakla je da turska kuhinja datira vekovima.

– Geografske lokacije i različite kulture kroz istoriju su učinili našu kuhinju bogatom – rekla je Parmaksizoglu Aksoj

Podsetila je da su mnoge kulture i narodi egzistirali zajedno tokom osmanskog perioda.

– Stoga, sa susednim zemljama u kojima smo zajedno živeli imamo mnogo zajedničkih jela kao što su baklava, dolma, sarma, kebab, jogurt, burek – dodala je ona.

– Velika nam je čast da budemo deo fantastičnog Let’s chef together projekta. Imamo izuzetnu priliku da ugostimo diplomatski kor i ambasadore svih zemalja sveta i na taj način prikažemo lepotu i kulturu zemlje domaćina čiju kuhinju predstavljamo, kao što je ovaj put predstavljena Turska. Sa druge strane, saradnja sa Diplomacy & Commerce magazinom i kompanijom Lidl Srbija, donosi nam mnogo novih projekata u budućnosti kojima se izuzetno radujemo – izjavila je Olivera Škorić, marketing menadžer u Prezident Palace Belgrade Hotelu.

– Zadovoljstvo nam je što smo deo ovog kulinarskog putovanja i što zajedno sa ambasadom Turske imamo čast da pokažemo kako uz pomoć poznatih Lidl namirnica, nekoliko nesvakidašnjih začina i dodataka lako možemo stići i do kuhinje ove zemlje. Pozivamo potrošače da se prepuste eksperimentisanju uz Lidl proizvode, sa malo umeća garantujemo puno gastronomskih avantura– izjavila je Martina Petrović, rukovodilac Korporativnih komunikacija u Lidlu Srbija.

Ovom događaju, na kojem je predstavljena turska kuhinja, prisustvovali su i ambasadori Pakistana, Mađarske, Južne Koreje, Belgije i Maroka, brojni mediji i blogeri.

Foto: Goran Zlatković